İsrail boykotu yenmek için barkodunu değiştirmedi

İsrail boykotu yenmek için barkodunu değiştirmedi

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliam yüzünden, İsraile katkıda bulunmamak için İsrail'in üretmiş olduğu israil etiketli ürünlerin alınmaması isteniyor. Sosyal medyada hızlı bir şekilde İsrail ürün listeleri yayınlanıyor ve boykota davet ediliyor. İsrail'in

arkodlar Üzerine Bir Not: İsrail Boykotu yenmek için barkodunu değiştirmedi.

Sosyal medyadaki hikayelere göre İsrail,barkodlara bakan insanları kandırmak için 729 olan barkod numarasını 871 yaptı. 

Bu yanlış anlaşılma barkodların nasıl işlediğini bilmemekten kaynaklanıyor. Barkod numarası bir şirketin hangi ülkeden olduğunu gösterir,ürünün orijinal menşeini göstermez. 

Örneğin, 871 Hollanda kodudur ve İsrail ürünleri Hollanda ve İngiltere (ve hatta İrlanda) tabanlı şirketler tarafından satılıyor. Somut bir örnek alacak olursak; İngiltere merkezli bir şirket olan TESCO et kıyma fabrikası, ürünlerin imalatı ve paketlenmesi İsrail'de yapılmasına rağmen barkod numarası 500'tür. Malı satan şirket için ürünün içeriğinin nereden geldiği yada paketlendiği değil, ürünü satan şirketin nerede olduğu önemlidir. 

Bir ülke kendi istediği gibi barkod numaralarını değiştiremez,çünkü barkod değişimi karışık uluslararası bir süreçtir. 

Bu yüzden bir ürünün sadece barkoduna değil, menşei ülkeye bakmak gerekir. Aynı şekilde üçüncü bir ülkede yapılan ürünlerde 729 barkodu ile satılabilir. Bunları da boykot etmek gerekir.