İsrail Başkonsolosu  Ekonomi Konusunda Yeni Adımlar Atılacak

İsrail Başkonsolosu Ekonomi Konusunda Yeni Adımlar Atılacak

İsrail Başkonsolosu Shai Cohen ekonomi konusunda Bakan düzeyinde temas olacağını açıkladı.

İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, normalleşme sürecini ve sonrasını NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Cohen'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kesinlikle uzun süreli normalleşme olacaktır. Her iki ülkenin ev bölgenin de yararına olacaktır. Güven tesis edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik, ticari ve akademik konularda adım atılması gerekiyor. Her iki ülke arasında işbirliği için büyük çalışma vardı.

Ekonomik ilişkiler çok önemli. Ekonomik ortak hükümetler arası bir komiteyi ortaya koymamız gerekiyor. Enerji işbirliğini artırmak her iki ülkenin de çıkarına olacaktır. Ekonomik ilişkilerin ortaya konmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

MAVİ MARMARA ÖNCESİNDE 2 KATIYDI
İkili ticaretimizden bahsetmek istiyorum. Son 3 yıl içinde yıllık 5 milyar dolarlık bir rakam var. Bu Mavi Marmara öncesinin iki katıydı. Uzmanlar 8 milyar dolarlık  bir ticaret hacminden bahsediyor. Buna ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde işbirliğinin yeniden ortaya konması gerekiyor. 

2015 yılında yaz sonunda ekim ayı sonuna göre 270 bin İsrailli turistin Türkiye'ye geldiğini görüyoruz. Yüzde 170'lik bir artık var 2014'e göre. Şu anda turizmin bir krizi yaşadığı gizli bir bilgi değil. Genel durum İsrailli turistleri de etkiliyor. Normalleşme anlaşması İsrailli turistin Türkiye'ye gelmesini olumlu etkileyecektir. Dini turizmde de bir artış olduğunu düşünüyoruz.

İKİ ÜLKENİN DE ÇIKARINA 
Başbakan Netanyahu'nun geçen hafta söylediklerini ifade etmek istiyorum. Eneji işbirliğinin iki ülkenin de çıkarına olduğunu söylemek istiyorum. Enerji işbirliğinin Kıbrıs, Yunanistan, Mısır'ın da faydası olacağını düşünüyorum. 

İsrail ve Türkiye Ortadoğu'nun istikrarı için anahtar ülkeler. İki ülkede ortak fikirleri olan demokratik ülkeler. İran tehdidinin devam ettiğini görüyoruz. Nükleer programı şimdilik kontrol altına alındı ama farklı konularda tehdit devam ediyor. Bu bölge ülkelerinin hoşuna giden bir şey değil."