İsrail Baskı Yaptı, İstifa Ediyor

İsrail Baskı Yaptı, İstifa Ediyor

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısını araştırmakla görevli BM Komisyonu Başkanı William Schabas görevinden istifa edeceğini açıkladı. Schabas, istifasına gerekçe olarak İsrail'in yaptığı baskıyı gösterdi.

BM’nin İsrail’in Gazze saldırısını araştırma komisyonu başkanı William Schabas, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne yaptığı 'danışmanlık hizmetinden' dolayı İsrail'in kendisini tarafsız olmamakla suçladığını ifade etti.

Schabas, bu şartlar altından çalışmasının mümkün olmadığını ve uygun seçeneğin istifa etmesi olacağını söyledi.

Kanadalı akademisyen Schabas, BM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından, iki araştırma görevlisi ile birlikte, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında savaş suçu işlendiği yönündeki iddiaları araştırmak üzere görevlendirilmişti.

Schabas, önümüzdeki Mart’ta BM’ye sunulması muhtemel İsrail’in Gazze saldırısı ile ilgili raporun kendisi ile ilgili iddiaların gölgesinde kalmaması için böyle bir karar aldığını ifade etti.

FKÖ’ye danışmanlık hizmeti

2012 yılında FKÖ’ya danışmanlık yaptığını ve karşılığında 1300 dolar ücret aldığını vurgulayan Schabas, bu işin diğer danışmanlık hizmeti verdiği kuruluşlardan bir farkı olmadığının altını çizdi.

Schabas, danışmanlık hizmetinin gayet iyi bilindiğini, bunun gizli saklı bir şey olmadığını söyledi. Araştırma konusunun hem Filistin ve hem de İsrail’i kapsadığını ifade eden Schabas, “Görünen o ki insan haklarını savunmam beni çirkin saldırıların hedefi haline getirdi” dedi.  

Schabas, BM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu’nun da Pazartesi günü, FKÖ’ye yaptığı danışmanlık hizmetinin görevinde kalması ile ilgili bir sıkıntı oluşturup oluşturmadığı konusunda BM’den resmi görüşlerini istediğini ifade etti.

Mevcut şartlar altında çalışmasının zor olduğunu vurgulayan Schabas, zaten komisyonun da görevini büyük oranda bitirdiğini ve mevcut deliller ışığında raporunu yazmaya başladığını söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısını araştırmakla görevlendirilen BM komisyonunun başına getirilen Schabas, Hamas tarafından büyük memnuniyetle karşılanırken, İsrail tarafından büyük tepki çekmişti.

Araştırma komisyonu

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in saldırılarında yaşanan insan hakları ve hukuk ihlallerini araştırmak için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını kararlaştırmıştı.

Filistin halkının kendi kaderini belirleme hakkı bulunduğuna işaret edilen kararda, BM Şartı'nda da belirtildiği gibi kuvvet kullanarak toprak elde etmenin kabul edilemez olduğu vurgulanmıştı.

Al Jazeera