İsrail Basını : Suud Sünni İttifak Kurmak İstiyor

İsrail Basını : Suud Sünni İttifak Kurmak İstiyor

Suudi Arabistan'ın bölgede bir Sünni bloğu kurmaya çalıştığına dikkat çekiliyor.

Suudi Arabistan’ın bölgede bir "Sünni bloğu” tesis etmeye çalıştığı öne sürülürken Türkiye ile yakınlaşmasını yakından izleyen bölge ülkelerinden İsrail’de medya, bu gelişmenin İsrail ile Riyad arasındaki bağları nasıl etkileyeceği sorusuna yanıt arıyor.

Muhafazakar Arutzsheva sitesi, “İsrail, Suudilerin Türkiye’ye uzanmasından kaygılanmalı?” başlığı ile verdiği haber analizinde Suudi Arabistan’ın İran’la mücadele için Sünni devletlerinden oluşan bir bloğu oluşturmaya çalıştığını belirterek “İsrail ile işbirliğinden vazgeçebileceği anlamına geliyor mu?” diye soruyor.

Bölgedeki son gelişmelere dikkat çekilirken Türkiye’nin, Suudi Arabistan’ın İran karşıtı stratejisinde tam bir ortak haline gelip gelmeyeceğinin henüz belli olmadığı değerlendirmelerine yer verilen analizde, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Nisan’da yapacağı ziyaretinin planlandığı gibi gidip gitmeyeceği ve nasıl gelişeceğini görmek çok ilginç olacağı yorumları yapılıyor.

Ancak “Erdoğan ve İran, geçmişte aralarındaki görüş ayrılıklarını by pas etme yolunu bulmuştu ve en az ekonomik alanda iki tarafın yararına olan ilişkiler var. Türkiye’nin muhtemelen İran’a uygulanan yaptırımlar kalktığında kazanacağı çok şey var” yorumu da yapılıyor.

Bu arada, Körfez ülkeleri Türkiye’nin İran karşıtı koalisyonda yer almasını isterse de Türkiye’nin büyük olasılıkla “biraz bağımsız” kalacağı görüşünün dile gerildiği analizde “Türkiye, Suudilerle işbirliği artarsa İsraillilere yönelik tutumunu yumuşatır mı?” sorusu da sorulduktan sonra İsrail’deki Ulusal Güvenlik Etüdleri Enstitüsü’nden (INSS) Gallia Lindenstrauss’un görüşleri yansıtılıyor.

Lindenstrauss da “Kudüs ile Riyad arasındaki ilişkinin Erdoğan’ın Suudilere daha da yakınlaşması durumunda tehdit altına girmeyeceğini” söylerken Suudi Arabistan’ın halen Türkiye’yi koalisyonun içine almak için İsrail ile bağlarını azaltması gerektiğini düşünmediğini ifade ederek “Tam aksine, Suudi-Türk ilişkilerinde gözlenen iyileşme, İsrail’in üzerinde hiç etkisinin olmadığı veya çok az etkisinin olduğu konulardan kaynaklanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Buna karşın, Linderstrauss, bazı İsrailli güvenlik çevrelerinde işlerin gelecekte değişebileceği yönünde kaygıların bulunduğunu da kabul etti.