İsrail Bağlantılı Örgüt  Polisle Çatıştı

İsrail Bağlantılı Örgüt Polisle Çatıştı

Mısır'ın Gize kentinde düzenlenen bir operasyon sırasında, polis ile protestocu grup arasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren polislerin sayısı 52'ye yükseldi.

Mısır'ın Gize kentinde dün gece güvenlik güçlerinin, "bölgede teröristler olduğuna yönelil" ihbar almasının ardından olay yerine intikal ettiği ve polis ekiplerinin bir grup ile çatıştığı, ağır kayıplar verdiği belirtildi.

52 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

İlk belirlemelere göre 30 polisin hayatını kaybettiği bilgisi verilirken, bu sabah sayının 52'ye yükseldiği, 7 polisin ise yaralandığı belirtildi.

"TERÖRİST GRUP"

AL Jazeera, The Guardian ve DW gibi uluslararası basında ise  ilk etapta polisin çatıştığı gruba ilişkin bilgi verilmezken "teröristler" ifadesi kullanıldı.

Protestocu grupların Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olup olmadığı tartışılıyor.

"O GRUP HASM HAREKETİ"

Bugün öğleye doğru ise haberleri revize eden uluslararası basın söz konusu "teröristlerin Hasm Hareketi militanları olduğunu" söyledi. Örgütten konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, olaya dair herhangi bir fotoğraf yayınlanmadı. Fakat çatışmalarda ölen polislere ilişkin bir fotoğraf paylaşıldı: 

 

'HASM HAREKETİ' NEDİR?

Mısır Sina Yarımadası'nda Ensar Beyt el-Makdis olarak kurulan ve daha sonraki süreçte IŞİD'e biat ederek “Sina Vilayeti” adını alan örgütün, özellikle de Yarımada'nın kuzeyinde güvenlik güçlerine karşı eylemler yaptığı biliniyor. İsrail'e yakın olmalarna rağmen, Tel Aviv yönetimine yönelik hiçbir saldırı gerçekleştirmemeleri ise IŞİD ve İsrail arasındaki 'ilişki' iddialarına Hasm'ın da dahil olmasına sebep oldu.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı İhvan'ın içindeki şahinler tarafından “Hasm Hareketi” adında bir silahlı grup oluşturulduğu konuşulurken, bu konuda resmi makamlar ve İhvan tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Müslüman Kardeşler (İhvan), Hasm Hareketi'nin teşkilata bağlı olduğu şeklindeki resmi açıklamaları her defasında yalanlıyor. İhvan içindeki fikir ayrılığı bilinirken, teşkilatın içinden bir grup rehberlik konseyi başkanı Muhammed Bedii'nin söylediği, “Barışçı tutumumuz kurşundan daha güçlüdür” prensibine uyulması gerektiği görüşünü savunurken, diğer grup“daha aktif bir mücadele” yapılmasını istiyor.

Mısır'ın tanınmış İslami hareketler uzmanlarından Kemal Habib, verdiği bir röportajda “Hasm Hareketi'nin eylemlerini profesyonelce yaptığını söyleyebiliriz. Hareket büyük ihtimal, daha önce ortaya çıkmış olan “Ecnad Masr”, “Liva Sevra”, “Ketaib Helvan” ve “Mukaveme Şagbiye” gibi güvenlik güçlerine karşı yıldırma saldırıları yapan oluşumların toplandığı bir çatı" ifadelerini kullanmıştı.