İsrail askerleri 33 Filistinliyi daha gözaltına aldı

İsrail askerleri 33 Filistinliyi daha gözaltına aldı

İsrail askerlerinin Kudüs ve Batı Şeria’da yürüttüğü operasyonlarda son 48 saat içinde 33 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin iki günden beri Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli şehirlerinde düzenlediği operasyonlarda 33 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

Açıklamada, yaşları 18'den küçük kız ve erkek çocukların da gözaltına alındığı ifade edildi. El-Halil’de 236, Nablus’ta 107, Beytullahim’de 91, Cenin’de 65, Kudüs’te 63, Ramallah’ta 62, Tulkerem’de 28, Kalkiliye’de 18 ve Tubas ile Selfit’te 21 Filistinlinin gözaltına alınmasıyla, sayının 691’e ulaştığı kaydedildi. 

Filistin hükümeti, 3 Yahudi yerleşimci gencin kaybolduğu 12 Haziran'dan bu yana düzenlenen operasyon ve saldırılarda 14 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını açıklamıştı.

"İsrail ordusu, 2,9 milyon dolar değerinde para ve eşyaya el koydu"

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayımlanan rapora göre, İsrail ordusu, kaçırıldığı iddia edilen 3 Yahudi genci arama operasyonları kapsamında, Batı Şeria'da Filistinlilerin evlerine düzenlediği baskınlar sırasında yaklaşık 370 bin dolar nakit paranın yanı sıra 93 taşınabilir bilgisayar, onlarca cep telefonu, birkaç özel araç ve kurumlardaki ofis malzemelerine el koydu. 

Raporda, Ramallah ve el-Halil'de ofisi bulunan "Trans Media" şirketine ait yaklaşık 800 bin dolarlık ekipmana, ayrıca el-Halil'deki süt ürünleri fabrikasından ise 812 bin dolarlık eşyaya el konulduğu belirtildi. 

İsrail'in Batı Şeria'da Yahudi gençlerin bulunması çerçevesinde düzenlediği baskınlar sırasında el konulan eşya ve nakit paranın 2.9 milyon dolar değerinde olduğu kaydedilen raporda, "İsrail ordusu, Yahudi gençlerin kaybolduğu 12 Haziran'dan geçen perşembeye kadar Batı Şeria ile Gazze'de 387 operasyon düzenledi, bu kapsamda 2 bin 400 ev ve kuruluşa baskın düzenledi" ifadelerine yer verildi. 

Raporda, İsrail askerlerinin düzenlediği baskınlar sırasında, eşyalara zarar verdiği, ev sahiplerine şiddet uyguladığı ayrıca bazı Filistinlileri askeri noktalara sevk ettiği belirtildi. İsrail askerlerinin, evlerin yanı sıra vakıf, sağlık merkezleri, basın büroları, okullar, üniversiteler ve döviz bürolarına baskın düzenlediği ve operasyonlar sırasında herhangi bir izin belgesi göstermediği ifade edildi.

Rapor ayrıca İsrail hükümet sözcülerinin açıklamalarında "askerlerin söz konusu mallara, teröre finansal destek sağladığı gerekçesiyle el koyduğunu" açıkladığını ancak bu çerçevedeki iddiaları için herhangi bir delil sunmadığını vurguladı. 

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, Filistinlilere yönelik düzenlenen baskınların, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 27'inci ve 37'inci maddelerini ihlal ettiğini belirtti.

İsrail ile Filistinliler arasında, 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırıldıktan 18 gün sonra ölü bulunmasıyla başlayan ve önceki gün Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr isimli Filistinli gencin yerleşimciler tarafından kaçırılarak öldürülmesiyle tırmanan gerginlik sürüyor.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini ve Hamas'ı sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail meclisi Knesset, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti. 

AA