"İsrail Askeri İstemiyoruz" Çağrısını Meclis Üzerine Alınmadı

"İsrail Askeri İstemiyoruz" Çağrısını Meclis Üzerine Alınmadı

Milli Gazete: "Türkiye'de İsrail askeri istemiyoruz" diyenlere Meclis'ten ilginç cevap: Mevzuat istiyor!

İsrail’in Gazze katliamında görev alan Türkiye-İsrail çifte vatandaşlarına karşı tepkiler, “Türkiye’de İsrail askeri istemiyoruz” başlığı altında dile getirilmiş ve konuyla ilgili olarak TBMM Dilekçe Komisyonu’na 4 bin 178 imzayla başvuru yapılmıştı.

Başvuruyla ilgili işleme gerek görmeyen komisyon, topu, Adalet ve İçişleri Bakanlığı’na atarken; konuyla ilgili değişikliğe gerek görülmemesine oldukça ilginç bir gerekçe üretti: “Bu konuda dönemsel yapılacak değişiklikler, yürürlükteki mevzuat hükümlerine duyulan güven ve istikrar ilkesi ile bağdaşmaz.”

İşlem yapılmasına gerek duyulmadı!

Milli Gazete'nin haberine göre, TBMM Dilekçe Komisyonuna 4 bin 178 imzayla yapılan başvuruda, İsrail’in Gazze saldırılarında görev alan Türkiye-İsrail çifte vatandaşlarının yargılanması, vatandaşlıktan çıkarılması ve İsrail’de askerlik yapanların askerlikten muaf olmaması talep edilmişti.

Meclis Dilekçe Komisyonu başvurulara cevaben yazdığı karar yazısında, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın değerlendirmelerine yer verdi. Dilekçeler ve ilgili idarelerce beyan edilen açıklamaların incelendiği, ek bilgi ve belge sunulmadıkça bu aşamada söz konusu başvuru hakkında başka bir işlem yapılmamasına karar verildiği açıklandı.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na Türkiye-İsrail çifte vatandaşlarından, İsrail’in Gazze saldırılarına katılanların vatandaşlıktan çıkarılması talebi karara bağlandı. Komisyon, bu konuda dönemsel yapılacak değişikliklerin yürürlükteki mevzuat hükümlerine duyulan güven ve istikrar ilkesi ile bağdaşmayacağı değerlendirmesini yaptı.

Komisyona 4 bin 178 imzayla yapılan başvuruda, İsrail’in Gazze saldırılarında görev alanların yargılanması, Türkiye-İsrail çifte vatandaşlarından, bu saldırıda görev alanların vatandaşlıktan çıkarılması ve İsrail’de askerlik yapanların askerlikten muaf olmaması talep edilmişti. Dilekçe Komisyonu karar yazısında, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlıklarının değerlendirmelerine yer verildi.

Karar yazısında, vatandaşlıktan çıkarılma ve yargılama taleplerine ilişkin mevcut hükümler hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: “Söz konusu dilekçelerin içeriğinin suç ihbarı niteliği taşıdığının düşünülmesi halinde doğrudan ya da Bakanlık aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulabileceği gibi Uluslararası Ceza Mahkemelerine herkes bireysel başvuru yapabilir. İsrail tarafından yapılan Gazze saldırılarında görev alan Türkiye-İsrail çifte vatandaşlık hakkına sahip olanların vatandaşlıktan çıkarılması konusu İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilebilir. Türkiye-İsrail vatandaşlık hakkına sahip olanların İsrail’de yaptıkları ve yapacakları askerlik görevlerinin ülkemiz tarafından askerlik hizmetinden sayılması şeklindeki Bakanlar Kurulu kararının kaldırılması talebiyle ilgili değerlendirmede Milli Savunma Bakanlığı’nın görüş bildirmesi gerekir.”

Komisyonun, vatandaşlıktan çıkarılma şartlarına ilişkin hükümlerin sıralandığı karar yazısında, bu konuda dönemsel olarak yapılacak değişikliklerin, yürürlükteki mevzuat hükümlerine duyulan güven ve istikrar ilkesi ile bağdaşmayacağı değerlendirildi.

Dilekçeler ve ilgili idarelerce beyan edilen açıklamaların incelendiği, ek bilgi ve belge sunulmadıkça bu aşamada söz konusu başvuru hakkında başka bir işlem yapılmamasına karar verildi.

Milli Gazete