İsrail ABD'siz yol arayışında

İsrail ABD'siz yol arayışında

İsrail eski Savunma Bakanı Dan Haluts: Amerika artık zayıfladı, onsuz devam etmenin yolunu bulmamız gerekiyor

İsrail’in Savunma Bakanı Dan Haluts, “ İsrail Beşşar Esad’ın hükümette kalmasını şu günlerde tercih ediyor. Çünkü Beşşar giderse yerine geçebilecek İslami cihad örgütlerinin başında el-Kaide gelmektedir ki, bu bizim için felaket olur” diye konuştu.

Rusyada açılan bir İsrail hastanesi için yardım toplama konferansında konuşan Haluts, “İsrail için neyin iyi olduğu bize soruluyor. Bu önemli bir sorudur. Biz eğer Beşşar’ın gitmesini istiyorsak ki, Beşşar bizim için çok kötüdür, kötülüğünü bildiğimiz birinin yerine kötülüğünü bilmediğimiz birisinin geçme ihtimalini de göz önünde tutmamız gerekiyor. Öncelikle "bu durum daha da vahim olmaz mı?" sorusuna yanıt bulmamız gerektirir.” dedi.
İsrail-Filistin müzakerelerine de değinen Haluts, Filistin ile bir ittifakın söz konusu olabileceğine ihtimal vermediğini ifade etti. Bunun en önemli nedeninin, Batı Şeria’da Filistin devleti kurulsa bile İsrail güvenlik güçlerinin orada kalması  şartını Filistinlilerin kabul etmeyeceği gerçeği yüzünden bir anlaşmanın mümkün gözükmediğini şu cümleleriyle ifade etti: “ Ben Filistinlileri çok iyi tanırım. Ve bir ittifaka ulaşılması çok zor” dedi.

Amerika’nın Mısır siyasetini de eleştiren Haluts, Mısır’a verilecek olan yardımların gecikmesinin Amerika’nın aleyhine olacağına belirtti.
Amerika-İsrail ilişkisinin tehlikeli bir sürece de girdiğine değinen Haluts: “ Amerika artık eskisi gibi güçlü değil, çok zayıfladı ve bizi Ortadoğu’da savunacak bir güce sahip değil. Artık Amerika aslında Ortadoğu’ya karışmak da istemiyor, çünkü onun çıkarlar dengesi değişti. Artık İsrail’in Amerika’sız bir sürece hazırlık yapması gerekiyor” dedi.