İsrail, 43 Askerini Kovdu

İsrail, 43 Askerini Kovdu

İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada, 8 bin 200 adlı İstihbarat Birimi'ndeki 43 askerin Eylül ayında "Filistinliler aleyhine yerine getirdikleri görevin 'ahlak dışı' olduğu gerekçesiyle, artık orduya hizmet etmek istemedikleri yönünde yayımladı

İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada, 8 bin 200 adlı İstihbarat Birimi'ndeki 43 askerin Eylül ayında "Filistinliler aleyhine yerine getirdikleri görevin 'ahlak dışı' olduğu gerekçesiyle, artık orduya hizmet etmek istemedikleri yönünde yayımladıkları mektubun ardından, bu askerlerin işine dün itibariyle son verildiği" bildirildi.

Söz konusu 43 askerin, Gazze savaşının bitmesinin ardından Eylül ayında yayımladıkları mektubun ardından, İsrail ordusu, bu askerlere ilişkin "kesin ve net" adımlar atılacağını açıklamıştı.

Ordudan dün yapılan açıklamada ise, "İsrail ordusunda hizmet etmeyi red etmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Mevcut durumda da kendilerinden beklenen görevleri yerine getirmeyen 43 askerin görevine son verilmesine karar verilmiştir" denildi.

Geçtiğimiz Eylül ayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve istihbarat birimlerinin başkanlarına yazılan mektupta, söz konusu 43 asker, "İşgal altındaki topraklarda, askeri diktanın derinleştirilmesine araç olmayacaklarını" vurgulamışlardı.

Masum insanlara zarar veriyor

İstihbarat toplayan 43 asker, mektupta ayrıca, "Birimlerinin topladığı istihbarat bilgilerinin, masum insanlara zarar verdiği" ve "Filistinlilere yönelik siyasi zor kullanma ve işbirlikçiler edinme yolu ile Filistin toplumunu bölme yolunda kullanıldığını" belirtmişlerdi.

Görevine son verilen askerler, mektupta ayrıca, "Vicdanımız, bu sisteme hizmet etmeye ve milyonlarca insanın haklarını ihlal etmeye el vermiyor" demişti.

İsrail ordusundaki en büyük birim olan "8 bin 200" binlerce askerden oluşuyor. Görevi istihbarat toplamak olan bu birim, yapısal olarak ABD'deki Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) benzetiliyor. Birim, NSA gibi dinleme ve izleme faaliyetleri de yürütüyor. Birimin başkanlığı ise ismi gizli olan ve kamuya açıklanmayan bir tuğgeneral tarafından yürütülüyor. Birimin, Negev çölündeki Urim Üssü en önemli istihbarat toplama merkezi olarak biliniyor.

(AA)