İspanya'dan Esad ile Müzakere Önerisi

İspanya'dan Esad ile Müzakere Önerisi

İspanyol bakan Margallo, bölge ülkelerinin ikna edilmesi ve Esad'la müzakereye oturulması gerektiğini söyledi

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, "İran, Türkiye, Rusya gibi bölgedeki çok önemli ülkeler ikna edilip, Esad ile müzakere masasına oturmak gerekiyor" dedi.

İspanyol televizyonu 13'te bir programa katılan Margallo, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile müzakere etmeye başlamak için görüşmeler yaptığını açıkladı.

Margallo, "Ben de Esad’ı hiç sevmiyorum ama gelinen durumda onunla müzakere etmekten başka çare yok" dedi.

Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik olası bir askeri müdahaleye asla katılmayacağını dile getiren Margallo, Irak Savaşı'ndan sonra İslam dünyasında ve Arap ülkelerinde Batı düşmanlığının arttığını, "sizin ordularınızın orada ne işi var" denildiğini, AB ülkelerinin bir daha bu riski almayacağını söyledi.

Margallo, "Ama çevre bölge ülkeler eğer böyle bir şey yapmak isterse tank, uçak, silah yardımı yapılabilir" dedi. 

Mevcut durumda Suriye'de 11 milyondan fazla kişinin yer değiştirdiğini, çevre ülkelere giden 4 milyondan fazla sığınmacı olduğunu hatırlatan İspanya Dışişleri Bakanı, Esad ile masaya oturmak gerektiğini öne sürdü.

Margallo, "İran, Türkiye, Rusya gibi bölgedeki çok önemli ülkeler ikna edilip, Esad ile müzakere masasına oturmak gerekiyor. İlk olarak ateşkes ilan edilecek. Daha sonra Suriye'deki IŞİD ve El Nusra grubuna bağlı teröristler ayıklanacak. Teröristlerin orada olmasını hiçbir ülke istemiyor. Ve nihayetinde ülkede demokrasiye geçiş dönemi başlatılacak. Hemen bir seçim yapılamaz çünkü bu Esad'a yarar. Esad’ı, Suriye'deki çözümün bir parçası olamayacağına ikna etmek gerekiyor. Ona kişisel bir çıkış yolu bulunmalı. Oradaki muhalif grupların organize olması ve siyasi yapı kazanmaları için zaman geçmesi gerek. Biz bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan İspanya'nın Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen sayıda sığınmacıyı kabul edeceğini belirten Margallo, sığınmacıları barınma merkezlerinden getireceklerini ancak cihat yanlısı grupların buraya sızma olasılığına karşı çok dikkatli olacaklarını kaydetti.

Margallo, Avrupa'ya gelen sığınmacılar için acil şekilde bütünleyici siyasi program hazırlanması gerektiğini ifade etti.