İslami Cephe'den IŞİD'e darbe

İslami Cephe'den IŞİD'e darbe

Suriyeli muhalif silahlı gruplar ile Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü arasında çıkan çatışmalar Halep kırsalında şiddetlendi.

Halep'in kuzeyindeki Ahtarin bölgesinde, Birleşik İslami Cephe (Cephe) ile IŞİD arasında çıkan çatışmalarda 10 IŞİD militanı ölü ele geçirildi.
AA'ya konuşan Cephe'ye bağlı Halep Tevhid Tugayı Basın Sözcüsü Salih Anadani, "muhalif birliklerin Ahtarin beldesine saldıran IŞİD milislerine karşı, ağır silahlarla operasyon düzenlediğini" belirtti. Anadani, "çatışmada 10 IŞİD milisinin hayatını kaybettiğini" ifade etti.
"Bölgede iki taraf arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını" dile getiren Anadani, "Cephe'ye bağlı birlikler beldeye saldıran IŞİD militanlarının mevzilerine tank ve uçak savarlarla ve havan toplarıyla saldırdı." dedi.
IŞİD'in ilerleyişi durduruldu

Anadani, "İslami Cephe'ye bağlı birliklerin Halep'im kuzey kırsalındaki IŞİD ilerleyişini durdurduğunu" vurguladı.
Temmuz 2013'te ÖSO komutanlarından Ebu Basir El-Ceblavi IŞİD terör örgütü tarafından Lazkiye'de konvoyu durdurulup öldürülmüştü. Eylül 2013'te ise Birleşik İslami Cephe'ye bağlı Ahraru'ş-Şam komutanı Ebu Ubeyde el-Binnişi Malezya'lı bir insani yardım derneği elemanlarını koruduğu için kaçırılıp öldürüldü.
Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR) ise, 2014 Ocak ve Şubat aylarında IŞİD terör örgütünün Suriyeli silahlı muhalif gruplarla girdiği çatışmalar sonucu 3 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. SOHR'nin verilerine göre IŞİD saflarında 924 kişi ölürken, muhalifler bin 380 kayıp verdi.
IŞİD, 2014 Mayıs'ında, rejim güçlerine karşı büyük saldırı düzenleyip bir çok bölgeyi ele geçirmede görev alan Ahraru'ş-Şam Topçu Tugayı komutanı Ebu Mikdat'ı başını keserek katletmişti.