İslami Cephe, ÖSO ve YPG, IŞİD'e karşı birleşiyor

İslami Cephe, ÖSO ve YPG, IŞİD'e karşı birleşiyor

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu, İslami Cephe ve PYD'nin IŞİD'e karşı birlikte hareket edeceği bildirildi

Suriye’ye yönelik ABD müdahalesi için geri sayım başlarken, PKK’nın Suriye kolu PYD; ÖSO ve İslami Cephe’ye bağlı gruplarla ittifak kurdu.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, IŞİD) karşı izlenecek stratejiyi açıklarken Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe’ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) arasında IŞİD’e karşı ortak operasyon merkezi kuruldu. İttifakın içinde İslami Cephe bileşenlerinden Tehvid Tugayı da bulunuyor.

Halep’in kuzeydoğusunda PYD tarafından kurulan Kobane Kantonu’nun Savunma Bakanı İsmet Şıhasan Hürriyet’e yaptığı açıklamada ittifakın amacının IŞİD'i durdurmak ve örgütü Halep ve Rakka’da kontrol altında tuttuğu yerlerden çıkarmak olduğunu söyledi. İttifakın IŞİD’i çıkartmayı hedeflediği bölgeler arasında, Cerablus, Rakka, Minbic, Sırrin ve Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak Köyü de var. Süleyman Şah Türbesi Türk askerleri tarafından korunurken, içinde bulunduğu bölge IŞİD’in kontrolünde bulunuyor.

İttifak talebinin İslami Cephe ve ÖSO’dan geldiğini iddia eden Şıhasan, meşru müdafaa dışında Suriye ordusuna karşı bu gruplarla birlikte hareket etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

ABD'DEN YPG'YE SİLAH

ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye silah sağlayabileceği yorumları uluslararası basında sıklıkla yer almaya başlamıştı. Son olarak Reuters ajansı, ABD’nin YPG’den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerine açıklık getirmesini istediğini bildirmişti. Ajansa konuşan YPG’li yetkililer de IŞİD’e karşı batının kendilerine silah yardımı yapmasını istemişti. 

Ankara, IŞİD’e karşı bölgedeki unsurlara verilmesi planlanan silahların PKK’ya gidebileceğine yönelik endişesini son olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e iletmişti.