"İslâmcılık" geri çekiliyor mu?

"İslâmcılık" geri çekiliyor mu?

Gerçek Hayat dergisinin bu haftaki sayısında, yeni yayımlanan kitabı vesilesiyle Cihan Aktaş’la, İslâmcılık odaklı bir söyleşi var. Feyza Betül Aydın’ın gerçekleştirdiği röportaj “Artık Eksik Olan Başka Bir Şey” başlığıyla yayımlandı

Yekpare bir dalga olmayan İslâmcılığın “ölümü” tartışmalarından dolayı gündeme getirilmeyen esas mesele İslâmcılığın geri çekilişi. Nitekim Cihan Aktaş’ın Artık Eksik Olan Başka Bir Şey: İslâmcılık(İz Yayıncılık, 2013) kitabında yer alan yazılardan biri bu konuyla ilgili. Aktaş, söyleşide İslâmcılığın geri çekilişinin yenilgi anlamına gelmediği düşüncesini dergi okurlarıyla paylaşıyor. Beşeri çabalar toplamı olarak İslâmcılığı dalga metaforu üzerinden anlamlandıran Aktaş, İslâmcılığın kusursuz ve mükemmel olamayacağını, eksik olan konular/başlıklar, tartışmalar üzerinden kendini yeniden anlamlandırmak için geri çekildiğini ifade ediyor.

İslâmcıların geçmişten farklı bir sınanma ile karşı karşıya olduklarına da değinen Aktaş, bu yeni duruma ilişkin olarak şunları dillendiriyor:

“İslami kesim devletle tanışmanın ve iktidardan pay almanın getirdiği konum ve imtiyazlarla sınanıyor.(…) Sahneler çok karışık. Toplumsal yüzleşmede İslamcıların bir kısmı büyük bir emekle aldığımız yolu hatırlamak istemiyor sanki. Dün sahici olarak görülen bugün bir yalana dönüşebiliyor. Siyasetin başarısının tek bir kişiye, Başbakan Erdoğan’ın mücadeleci kişiliğine yorulması ayrı bir problem. İslâmcılıktan söz ediyorsak devleti yüceltme konusunda temkinli davranıp ilkeleri hatırlama ve hatırlatmayı önemsemeliyiz.”