İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 'Kudüs' Kararına Tepkiler

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 'Kudüs' Kararına Tepkiler

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak ilan edilmesine tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, Kudüs'ün Doğu'suyla Batı'sıyla Filistin'in başkenti olduğunu vurguladılar.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Olağanüstü Kudüs Zirvesi'nin sonuç bildirisine tepki gösteren, siyasetçi, yazar ve vatandaşlar, sosyal medya hesapları üzerinden, #KudüsFilistininBaşkentidir tagıyla Kudüs'ün Doğu'suyla Batı'sıyla Filistin'in başkenti olduğunu vurguladılar.

İİT'nin sonuç bildirisinde, uluslararası topluma Doğu Kudüs'ü Filistin'in işgal altındaki başkenti olarak tanıma çağrısı da yapılmıştı.

İşgalci siyonistlere Filistin'in tek karışı bile verilmemesi gerektiğini vurgulayan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mehmet Yavuz, şu açıklamalarda bulundu:

"1-İİT'nin kısa bir süre içerisinde toplanarak ABD'ye karşı net bir "karşı duruş" sergilemesi, siyonisti işgalci, Kudüs'ü ise kırmızıçizgisi olarak ilan etmesi, ülkelerin elçilik veya konsolosluklarını Kudüs'e taşıması ve Vahdet çağrılarının yapılmış olması önemlidir.

2- siyonistin devlet olarak tanınmasından vazgeçilmesi ve sonrasında da tabiî olarak siyonistle her türlü ilişkinin kesilmesi ile büyükelçi ve konsolosların çekilerek, siyonist görevlilerin sınır dışı edilmesi gibi kararların alınmamış olması büyük eksikliklerdir.

3-siyonist işgalcinin hiçbir kanun ve kural tanımadığı göz önünde bulundurularak bu kararları ve ilan edilen kırmızı çizgiyi de tanımayacağı gerçeğinden hareketle ekonomik yaptırım ve askeri tedbirlerin gündeme gelmemiş olması da büyük bir eksikliktir.

4-Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması ve 'iki devletli çözüm' ifadesi hem siyonizme meşruiyet kazandırması hem de Kudüs toprağından siyoniste pay ayırması açısından kabul edilmemesi gereken bir durumdur."

@uslubedevi rumuzlu sosyal medya kullanıcısı ise "Belki işgal altındadır, belki siyonist postalları ile çiğneniyor ama yine de Kudüs bir bütündür ve onun dışında başka toprak parçası tanınamaz. Doğusu ve batısı ile KUDÜS tektir tek parça kalacaktır." dedi.

Av. Cemal Çoban da Kudüs'ün bütünüyle Filistin'in başkenti olduğunu belirterek, "İİT'nin kararıyla kırmızı çizgimizin bölünerek Doğu Kudüs'ün kırmızı çizgimiz(!) olduğu açıklığa kavuştu. Bütün #KudüsFilistininBaşkentidir" ifadelerini kullandı.

Gazeteci-Yazar Faruk Köse "Madalyonun öbür yüzü: İİT karar almış: 'Doğu Kudüs, Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan edilmiştir.' Peki, Batı Kudüs kimin? israil'in mi? İİT zımnen bunu tanımış mı oluyor? O halde Trump'a niye kızıyorsunuz? Adam ABD Büyükelçiliğini Batı Kudüs'e taşımaya çalışıyor ya..." şeklinde tepki gösterdi.  

Kudüs'ün bir bütün olduğunu belirten HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Abdurrahman Cens de "Doğu ve Batı Kudüs yok! #Kudüs bir bütündür, Filistin bir bütündür. Bir santimetrekaresini bile siyonist işgalci ile paylaşmayız, Tek karış toprağı bile siyonist işgalciye bırakmayız." dedi.

İİT'nin kararına tepki gösteren Gazeteci Osman İçli de şu ifadeleri kullandı: "İslam İşbirliği Teşkilatının ortak bir şekilde aldığı karar: Dağ fare doğurdu"

Kerim Alastal adlı bir Filistinli de İİT'nin kararına tepki göstererek, Filistin'in başkentinin ikiye bölünmesini kabul etmediklerini belirterek, "Hayır, bin kere hayır! #Filistin'in başkenti "Doğu Kudüs" değildir, olamaz. Filistin'in başkenti ikiye bölünmez, #Kudüs bir bütündür, doğusu batısı ayrı değildir. Filistinliler olarak hakkımızı saptıran bu tür açıklamaları şiddetle reddiyoruz. #KudüsBizimdir" şeklinde tepki gösterdi.

@Ayasofya1934 rumuzlu bir sosyal medya kullanıcısı da "Filistin'in başkenti Doğu Kudüs değildir. Filistin'in başkenti Kudüs'tür." dedi.

Kudüs'ün her karış toprağı Filistin'in başkenti olduğunu söyleyen @AhmedYounus10 isimli twitter kullanıcısı da "Uluslararası arenada alınan kararlar beni ilgilendirmiyor çünkü Filistin başkenti Doğu Kudüs değil #Kudüs'ün her karış toprağıdır." ifadelerini kullandı.

Bir başka twitter kullanıcı @ozlemsaribas77 ise "Filistin'in Başkenti doğu Kudüs dediğimizde israil'in oradaki varlığını mesrulaştırmış olmuyor muyuz?" diye sordu.

@KudusTv  de "Bugün "israil" denilen yapının bulunduğu tüm topraklar Filistin topraklarıdır ve Filistin'in bir karışında bile "israil'e yer yoktur..." açıklamasında bulundu.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aydın Gök, "Sadece Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu ilan etmeniz, niyetinizin her zamanki gibi İslam ümmetini oyalamak olduğunu gösterir. #KudüsFilistininBaşkentidir ve tüm Filistin siyonist işgalden kurtarılmalıdır." dedi. (İLKHA)