Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

İsim öneriyorum 'Sultan İstanbul Airport'

Şu ana kadar geçici olarak “üçüncü hava limanı” dediğimiz büyük eserin bugün açılışı yapılıyor ama bildiğiniz gibi henüz resmi olarak bir isim konulmadı.

Bu arada teklif edilen isimler üzerindeki tartışmalar da devam etmekte, o konuya girmeyeceğim, o isimleri teker teker tenkit etmeyeceğim.

Aslında bu hava limanına adının verilmesini Recep Tayyip Erdoğan anasının sütü gibi hak etmiştir. İçerinin ve dışarının bunca direnişine, engellemesine rağmen ısrarla başlatmış ve tamamlamıştır. Hayırlara vesile olur inşallah. Onun isminin verilmesi bu milletin kendisinin bileceği bir iştir, kadirşinaslığına, vefakârlığına bağlı bir konu. Bu konuda söyleyeceğim tek şey; eğer onun ismi verilecekse, bunu asla iktidar cenahı teklif etmemelidir vesselam.

Gelelim bizim teklifimize. Bilmem bizi dinleyen olur mu?

“Sultan İstanbul Havalimanı”

“Sultan İstanbul Airport” olmasını teklif ediyorum, çünkü:

Sultan kelimesi hava limanının ihtişamından önce İstanbul'un ihtişamını ifade etmektedir. Yani öncelikle sultan olan İstanbul'dur, aynı zamanda havalimanı da.

“Sultan” kelimesi gücün, kuvvetin, disiplinin bir ifadesidir.

Her şeyden önce söylenişi çok güzel, harfler bir biriyle çok uyumludur. Sultan kelimesinin harflerinin tamamı İstanbul kelimesinin içinde eksiksiz mevcuttur.

“Sultan İstanbul” ismi birçoğumuzun arzu ettiği Sultan Abdülhamid olmak üzere bütün Osmanlı sultanlarını çağrıştıracaktır. Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve diğer hepsini de.

Hatta Osmanlı'yı da aşıp Selçuklu sultanlarını, daha da ötelere giderek İslam dünyasının liderlerini de hatırlatacaktır.

Fakat “Sultan İstanbul” her şeyden öte İslam Ümmetinin, balkanların ve çok daha geniş bir coğrafyanın tartışmasız doğal merkezi olduğunun ifadesi olacaktır.

Şu ana kadar teklif edilen isimlerin tamamı bu özellikleri tam olarak ifade etmemekte, küçük kalmaktadır.

Biliyor musunuz? İsim çok önemlidir. İnsan bireylerine verilen isimlerden tutunuz, mekânlara, köylere, şehirlere ve eserlere verilen isimler öylesine önemlidir. İsimle müsemma arasında bir ilişki, bir aynilik vardır.

Bunun için Allah Rasûlü (s.a.v) bu konuya başlangıçta çok dikkat ettiği gibi nice isimleri de sonradan değiştirmiştir. Sadece insanların isimlerini değil, beğenmediği, olumsuz anlamı olan nice mekânların isimlerini güzelleriyle değiştirmiştir.

Şu an itibariyle ayak bastığımız Medine-i Münevvere öyle değil mi?

Medine-i Münevvere'den herkese selamlar.

doğruhaber

Bu yazı toplam 793 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar