IŞİD'li John'un Asıl Kimliği

IŞİD'li John'un Asıl Kimliği

Son aylarda terör örgütü IŞİD'in yayınladığı infaz videolarının birçoğunda yer alan, 'Cihatçı John' lakaplı IŞİD militanının kimliği deşifre oldu. İngiltere'de varlıklı bir ailenin çocuğu olan Emwazi'nin bilgisayar programcısı olduğu ifade ediliyor.

IŞİD'in yayınladığı infaz görüntülerinin birçoğunda yer alan militan John'un, İngiliz bilgisayar programcısı Muhammed Emwazi olduğu belirlendi. Kimliği bilinmediği için "Cihadi John" adıyla anılan 26 yaşındaki Emwazi'in Londra'da varlıklı bir aileye mensup olduğu ve ailenin güvenlik birimlerince tanındığı ifade ediliyor. Emwazi'nin adı ilk kez Washington Post gazetesinde yer aldı.

"Kardeşim gibiydi"

İngiliz BBC'nin haberine göre Kuveyt'te doğan Emwazi, yirmili yaşlarda ve daha önceden Londra'da yaşıyordu. Emwazi'nin uzun bir süredir İngiliz istihbaratının takibinde olduğu belirtiliyor. Washington Post gazetesine konuşan Emwazi'nin eski bir arkadaşı, "Kardeşim gibiydi, videodakinin o olduğundan hiç şüphem yok" açıklamasını yaptı.

"Sessiz, popüler ve futbolla ilgili"

Emwazi'nin kimliği bugün ilk kez Daily Mail gazeresinde bir çocukluk fotoğrafının yayınlanmasıyla kamuoyuna açıklanmış oldu. Gazetenin ulaştığı okul arkadaşları Emwazi'yi, "sessiz, popüler ve futbolla ilgili" bir çocuk olarak anlatıyor. Öğretmenleri ise "Çalışkan bir öğrenciden bekleyebileceğiniz her şey onda vardı" diyor.

Kuveyt'te doğan Emwazi altı yaşında İngiltere'ye gelmiş ve tahsilini burada tamamlayarak Westminster Üniversitesi'nden bilgisayar programcılığı diploması almış.

Varlıklı bir ailenin çocuğu"

Kimliği bilinmediği için "Cihadi John" adıyla anılan 26 yaşındaki Emwazi'in Londra'da varlıklı bir aileye mensup olduğu ve ailenin güvenlik birimlerince tanındığı ifade ediliyor. Emwazi'nin adı ilk kez Washington Post gazetesinde yer almıştı.


Kuveytli bir minibüs şoförünün oğlu olan Emwazi, 1993 yılında 6 yaşındayken ailesiyle beraber İngiltere'ye geldiğinde sadece birkaç kelime İngilizce konuşabiliyormuş. Basında yer alan haberlerde, oğulları hakkında kayıp bildiriminde bulunan ve daha önce güvenlik güçlerinde oğullarının Suriye'de olduğuna dair bilgilendirilen ailenin de büyük bir şok içinde olduğu söyleniyor.

Tanzanya'dan sınır dışı edildi

Eski arkadaşları 2009 yılında Tanzanya'ya yapmayı planladığı bir safari tatilinin başlamadan havaalanında sona ermesinin ardından, Emwazi'nin radikalleşmeye başladığını kaydediyor. Emwazi'nin Ömer ve Ebu Talip adlı iki kişiyle birlikte Tanzanya'nın Darüsselam havaalanında bir gece tutulduğu, daha sonra sınır dışı edildiği belirtiliyor. Söz konusu olayın nedeni ise bilinmiyor.

2012'de Kuveyt'e yerleşti

Washington Post gazetesinin haberinde bunun üzerine Emwazi'nin Amsterdam'a gittiği ifade ediliyor. Haberde bir İngiliz İnsan Hakları örgütü çalışanı, Emwazi'nin Londra'ya döndükten sonra Amsterdam'da kendisine haksızlık yapıldığını anlattığı kaydediliyor. Söz konusu kişi Emwazi'den en son Kuveyt'e yerleştiği 2012 yılında haber aldığını söylerken, Emwazi'nin buradan nasıl Suriye'ye geçtiği ve IŞİD'e katıldığı ise bilinmiyor.

Yeni Şafak