İŞİD'le Mücadele İçin Strateji Yok

İŞİD'le Mücadele İçin Strateji Yok

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na göre IŞİD'le mücadele için bir strateji olmadığını, IŞİD'in sorumlusunun ise 'Suriye rejimi' olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki gün süren ve sona eren NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ilişkin değerlendirme yaptı.
 Konuşmasında Türkiye olarak NATO'nun genişlemesinden yana olduklarını belirten Çavuşoğlu, “4 aday ülke var. Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve de Gürcistan. 2016'nın genişleme zirvesi olmasını istiyoruz. Bu konuda mesafe kat eden ülkelere olumlu yanıt verilmesi gerekiyor. Üyeliği hak eden ülkelere üyelik davetinin gönderilmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi atım atan ülkelere eylem planının mutlaka uygulanması gerekiyor. Bu yöndeki tutumumuz devam edecek" diye konuştu.
 Bakan Çavuşoğlu, zirvede IŞİD, buna neden olan Suriye ve Irak'taki durum, Ortadoğu'yu yakından ilgilendiren Yemen ve herkesin ortak kaygısı olarak işaret ettiği Libya'yı da değerlendirdiklerini belirterek, “DAEŞ'le mücadele de daha etkili yöntemlerin kullanılması gerektiği ve bunun sebepleri arasında yer alan Suriye'deki rejim konusunda da adımlar atılması gerektiğini vurguladık" dedi. 
 'DAEŞ'LE MÜCADELE KONUSUNDA STRATEJİ YOK'
 Bakan Çavuşoğlu, toplantılarda IŞİD probleminin hangi çerçevede ele alındığına ilişkin soruya verdiği yanıtta, IŞİD'i doğuran sebep olarak yine Suriye hükümetini hedef gösterdi, IŞİD'le mücadele için Suriye'ye yapılacak bir müdahalenin gerekliliğine örtük bir şekilde dikkat çekti. Çavuşoğlu'nun yanıtı şöyle;
 “Güneyden gelen tehditler deyince herkesin aklına DAEŞ ve diğer terör örgütleri geliyor. İkili görüşmeler ve oturumlarda tüm mevkidaşlarımız bunu gündeme getirdi. DAEŞ'le mücadelede kapsamlı bir stratejinin olmadığı aşikardır. Bugüne kadar ortaya konulan stratejiler başta hava saldırısı DAEŞ'i durdurmaya yetmemiştir. Bu koalisyon kurulurken 'Nasıl mücadele edilebilir, nasıl yok edilebilir' bunu konuşmuştuk. DAEŞ'e sebep olan rejim dahil diğer unsurları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu konuda yetersizlik ve Suriye'de siyasi dönüşüm ve Irak'taki kapsayıcı hükümetin daha da güçlenmesi askeri savunma dahil ulusal muhafız güçleri dahil her türlü güçlendirilmesi noktasında bir konsensüs var. Hala DAEŞ'le mücadele de konusunda sonuç alıcı bir stratejimizin olmadığını üzülerek söylüyorum."
  
 Kaynak : Sol