"IŞİD'le Kobani'nin 7 kilometre dışında çatışıyoruz"

"IŞİD'le Kobani'nin 7 kilometre dışında çatışıyoruz"

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Dış İlişkiler Sorumlusu Kürdo, " IŞİD, Kobani'ye girmiş değil. IŞİD'le kentin 7 kilometre dışında çatışıyoruz" dedi.

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Kobani'deki (Aynel Arap) üst düzey yöneticilerinden Enver Müslim, IŞİD bölgede psikolojik harp taktiği uyguladığını ifade ederek, "Bazıları, IŞİD'in Kobani'ye girdiğini söylüyor. IŞİD, Kobani'ye girmiş değil" dedi.

Müslim, Halep'in Kobani kentinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 6 aydır IŞİD güçleriyle savaştıklarını söyledi.

Kobani'ye Halep'ten, Humus'tan, Rakka'dan, Tel Abyad gibi birçok bölgeden insanın geldiğini belirten Müslim, bu sayının 500 bine kadar ulaştığını ifade etti.

Olayların başlamasıyla Kobani'de kentin güvenliğini sağlamak amacıyla asayiş güçleri oluşturduklarını dile getiren Müslim, şöyle konuştu:

"Suriye'nin değişik yerlerinde 2012'de radikal unsurlar ortaya çıkmaya başladı. Nusra Cephesi, Ahfadu'r-Rasul gibi. Bu unsurlar daha da ilerleyerek IŞİD'e dönüştü. Yaklaşık 6 aydan bu yana IŞİD'le çatışıyoruz. IŞİD, su ve elektriklerimizi kesti. Kobani'ye ilacın girmesine, bölgeye insani yardımların girmesine izin vermedi. IŞİD, Irak'ın Musul kentinde 85 bin Irak askerinden elde ettiği silahları Kobani'ye getirerek bizimle savaşmaya başladı. Suriye'de 17. ve 93. Tümen ile Tabka askeri havaalanında elde ettiği silahları şimdi bize karşı kullanıyor."

IŞİD'in tüm gücüyle Kobani'ye saldırmasına rağmen kente girmesine izin vermediklerini ifade eden Müslim, "IŞİD, bölgede psikolojik harp taktiği uyguluyor. Bazıları IŞİD'in Kobani'ye girdiğini söylüyor. IŞİD Kobani'ye girmiş değil. IŞİD Kobani'ye girmeden önce halkın moralini bozmak ve psikolojik olarak yıkmak istiyor" diye konuştu.

IŞİD'in ilerlemesini durduklarını belirten Müslim, şunları kaydetti:

"IŞİD'in köylerde katliam yapmaması için birçok köy boşaltıldı. Evet bazı gençlerimiz Türkiye'ye gitti ancak ailelerini güvenli yerlere götürerek tekrar geri döndüler. Ama Kobani çevresinden denildiği kadar insan dışarıya göç etmedi. Buradaki güçlerimiz sivil halka her türlü yardımda bulunuyor. Kobani'de halktan IŞİD'e karşı saflarımızda savaşan çok kişi var. Paris'te toplanan devletler, IŞİD'i ortak düşman kabul ettiler. Eğer IŞİD'i ortak düşman ilan ettiyseniz buyurun gelin hep beraber onlara karşı savaşalım."

"IŞİD, Kobani çevresindeki köylerde" 

PYD Kobani Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kürdo da Beşşar Esed yönetimi ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nu (SMDK) eleştirdi.

Esed'in tüm unsurları bir araya getirme imkanı olmadığını ifade eden Kürdo, "SMDK da öyle. Biz Rojova bölgesinde yeni bir yapılanmaya gittik. Bu yapılanmanın hedefi insanidir ve Suriye'de tüm unsurları bir araya getirmektir" ifadesini kullandı.

IŞİD'in bölgede tüm dinlerle savaştığını savunan Kürdo, şöyle konuştu:

"IŞİD, Irak ve Suriye'de Alevi ve Sünnilerle savaşıyor. IŞİD, insanlığa karşıdır, Kürtler ve Hristiyanlarla savaşıyorlar. 6 aydan bu yana Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere saldırmaya başladı. Tüm uluslararası kamuoyu IŞİD'in bir terör örgütü olduğunu kabul ediyor. IŞİD'le kentin 7 kilometre dışında çatışıyoruz. Bölgedeki Kürt gruplar IŞİD'e karşı mücadele ederek ilerlemesin durdurdu. IŞİD, Kobani çevresindeki köylerin yüzde 60'ından fazlasının kontrolünü ele geçirdi. Köylüler de evlerini terk ederek güvenli bölgelere geldi."