IŞİD'in üye sayısında çelişkili açıklamalar

IŞİD'in üye sayısında çelişkili açıklamalar

Suriye ve Irak'ta geniş bir alanda yayılan IŞİD örgütü hakkında en çok merak edilen konulardan biri üye sayısı. Konuyla ilgili şu ana kadar CIA ve Avrupalılar tarafından bazı sayılar telafuz edildi. CIA'ye göre 30 bin civarında örgüt mensubu var. Avrupalı

Suriye ve Irak'ta geniş bir alanda yayılan IŞİD örgütü hakkında en çok merak edilen konulardan biri üye sayısı. Konuyla ilgili şu ana kadar CIA ve Avrupalılar tarafından bazı sayılar telafuz edildi. CIA'ye göre 30 bin civarında örgüt mensubu var. Avrupalılara göre ise 15 ile 30 bin arasında. Irak Kürt Yönetimine göre ise bu sayı 200 binden aşağı değil.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, IŞİD’in askeri gücünün küçümsendiğini belirterek, “Örgüt en az 200 bin kişilik bir orduya sahip” dedi.

İngiliz Independent gazetesine konuşan Fuad Hüseyin, IŞİD'in askeri gücünün ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA)  tahminlerinin  çok üstünde bir rakam olduğunu iddia etti.
Hüseyin, "IŞİD'in Irak ve Suriye'de eş zamanlı olarak pek çok saldırı düzenleyebilmesi, IŞİD'in yüz binlerce kişilik bir orduya sahip olduğunun bir kanıtıdır" ifadelerini kullandı.
FARKLI SAYILAR

Fransa Savunma Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, IŞİD saflarında Irak'ta 30 bin kişinin savaştığını tahmin ettiklerini, bunlardan 10 binin yabancı uyruklu olduğunu söylemişti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) yetkilileri, IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye 80 ülkeden 15 binden fazla savaşçının gittiğini bildirmişti.

CIA Sözcüsü Ryan Trapani, IŞİD’li savaşçı sayısının hali hazırda 20 bin ila 31 bin 500 arasında tahmin edildiğini dile getirdi..

Rudaw'ın haberine göre Kürt Bölgesi Güvenlik Ajansı Danışmanı Mesrur  Barzani ise, örgütün 40 bin dolayında üyesi olduğunu tahmin ettiklerini kaydetmişti.