IŞİD’in Kobani’yi Türkiye üzerinden vurduğu iddia edildi

IŞİD’in Kobani’yi Türkiye üzerinden vurduğu iddia edildi

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani’yi ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti, bugün iki intihar saldırısı düzenledi. Saldırıların ikisinin de Türkiye sınırında meydana geldiği belirtiliyor. Buna karşılık Başbakanlık ise saldırıların Tü

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani’yi ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti, bugün iki intihar saldırısı düzenledi. Saldırıların ikisinin de Türkiye sınırında meydana geldiği belirtiliyor. Buna karşılık Başbakanlık ise saldırıların Türkiye’den yapıldığı iddialarını yalanladı.

IŞİD’in, Türkiye tarafındaki Toprak Mahsülleri Ofisi’nde konuşlandığı ve saldırıyı da Türkiye’den geçerek düzenlediği öne sürüldü. Başbakanlık’tan yalanlama geldi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre, patlamalardan biri Mürşitpınar sınır kapısının çok yakınında, bugün şafak vaktinde meydana geldi. Buna göre, bir araca yerleştirilen bomba, sınırda infilak etti; ardından da IŞİD’le Kobani’yi savunan Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında çatışma çıktı. İkinci saldırı da aynı bölgede, beline patlayıcı kemeri takan bir militan tarafından gerçekleştirildi.

‘Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçtiler’

Kobani Kantonu’nun Eşbaşkanı Enver Müslim ise IŞİD’in bombalı aracı Kobani’ye Türkiye tarafından soktuğunu öne sürdü. Kürt internet sitesi Rudaw’a konuşan Müslim, “Bu sabah saat 06:00’da IŞİD bir bombalı araçla Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek, intihar saldırısı düzenledi. Patlama sonucu çok sayıda sivil şehit oldu. Çok sayıda kişi de yaralandı” dedi.

‘Sınırda dördüncü cephe açıldı, belgemiz var’

Ellerinde, bu iddiaya ilişkin görüntü ve fotoğraflar da olduğunu söyleyen Müslim, Türkiye tarafından dördüncü cephe açıldığını savundu:

“IŞİD Kobani’de bizimle başedemedi, bu sefer Türkiye tarafından bize saldırıyor. Eskiden IŞİD’e karşı üç cephede savaşıyorduk şimdi Türkiye tarafının dahil edilmesiyle dört cephe oldu. Ne olursa olsun sonuna kadar direneceğiz ve Kobani’yi IŞİD’den temizleyeceğiz.”

Müslim, “Biz Türkiye ile kardeş ve komşu bir ülkeyiz. Türkiye IŞİD’e destek vermemeli. IŞİD Kobani’den sonra Türkiye’ye saldıracak. IŞİD bir insanlık düşmanıdır ve Türkiye bu vahşi örgüte karşı tavır almalı” dedi.

HDP: Başlı başına skandal

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada saldırı ‘skandal‘ olarak nitelendirilirken, “TSK ve polisin en yoğun olduğu bir bölgede, IŞİD çetelerinin devlete ait TMO’da üstlenerek Kobanê ‘ye saldırması başlı başına skandaldır” denildi.

Açıklamada Urfa Valisi’nin HDP Milletvekili İbrahim Ayhan’la yaptığı görüşmede, saldıran IŞİD çetelerinin Türkiye tarafında yuvalandığını teyit ettiği belirtildi.

Suruç Kaymakamı: Sınır ihlal edilmedi

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise saldırının Türkiye tarafından düzenlenmediğini söyledi. Çiftçi, IŞİD tarafından sınırın ihlal edilmediğini ve patlamaların neden kaynaklandığını bilmediğini söyledi.

Başbakanlık da yalanladı

İddia, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından da yalanlandı. Açıklamada, “Sınır kapısının Suriye tarafında bomba yüklü araçla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddiaları tamamen yalandır. Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye’den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır‘” denildi.

‘En az 30 kişi öldü’

Öte yandan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sınır bölgesinin yanı sıra kentin içinde de çatışmaların yaşandığı bilgisini verdi. Buna göre, çatışmalarda 21’i IŞİD üyesi olmak üzere en az 30 kişi hayatını kaybetti; kentin güneyinde de bir patlama meydana geldi.

IŞİD Kobani’yi iki aya yakın süredir kuşatma altında tutarkenü ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon kentin terör örgütünün eline geçmemesi için hava saldırıları düzenliyor. Kentteki YPG güçlerine havadan yardım yapılmış, AKP hükümeti de Kuzey Irak’tan gönderilen peşmerge güçlerinin geçişine, uzun bir direnme döneminin ardından iç ve dış kamuoyundan gelen baskılara karşı koyamayarak nihayet izin vermişti.