IŞİD'in Eski Üyeleri Neden Ayrıldılarını Anlattı

IŞİD'in Eski Üyeleri Neden Ayrıldılarını Anlattı

IŞİD'den ayrılan eski üyelerin en çok şikayet ettikleri konu, örgütün diğer Müslümanlara karşı acımasız davranması oldu

Uluslararası Radikalleşme ve Siyasi Şiddet Araştırmaları Merkezi (ICSR), IŞİD üyelerinin örgütten ayrılma gerekçelerini incelediği bir rapor yayımladı. BBC'nin haberine göre Raporda, 17 ülkeden IŞİD'e katılan fakat daha sonra örgütten ayrılan 58 kişiyle yapılan görüşmeler yer alıyor. Görüşmelerin ardından militanların örgütü terk etme gerekçeleri dört maddede listeleniyor:
1) DİĞER MÜSLÜMANLARLA ÇATIŞMALAR
Araştırmada konuşulan eski militanların en sık dile getirdikleri kaygı bu olmuş. Firari militanlar Esad rejimini yıkmanın IŞİD'in öncelikleri arasında yer almadığı izlenimi edindiklerini, bunun yerine diğer isyancılarla kavgaların ve liderlerin "casuslar", "hainler" gibi saplantılarının ön plana çıktığını anlatmış.
2) ÖRGÜTÜN ACIMASIZLIĞI
Eski militanların bir başka şikayeti de örgütün katliamları ve masum sivillerin de öldürülmesi. Rehinelerin rastgele öldürülmesi, köylülere sistematik kötü muamele ve savaşçıların kendi komutanlarınca öldürülmesi, eleştirilen noktalardan.
3) KOMUTANLARIN DAVRANIŞLARINI ONAYLAMAMAK
Konuşulan kişiler yolsuzluğun sistematik bir sorun olduğuna inanmamakla birlikte, bazı komutan ve "emirlerin" davranışlarını onaylamadıklarını söylemiş. Eski militanlardan Suriyeli olanlar, yabancılara tanınan ayrıcalıklardan rahatsız olduklarını anlatmış. Hindistan'dan gelen bir militan da derisinin rengi yüzünden tuvalet temizliği yaptırıldığını söyleyerek "Böyle cihat olmaz." demiş.
4) HAYAT ZORLUĞU
Bazı eski militanlar, IŞİD rejiminde yaşam deneyiminden hayal kırıklığına uğradıklarını söylemiş.
Raporda "Bu görüşü ifade edenler genelde gruba 'bencilce' sebeplerle katılanlardı. Lüks tüketim ve lüks araba vaatlerini yerine getirilmeyeceğini kısa zamanda anladılar." deniyor.
Raporun yazarları, hükümetlere "IŞİD'den ayrılanların değerini bilme ve konuşmalarını kolaylaştırma" çağrısı yapıyor: "Onların sadece varlığı bile, örgütün sunmaya çalıştığı birlik ve kararlılık imajını tuzla buz ediyor. Anlattıkları, örgütün çelişkilerini ve ikiyüzlülüğünü ortaya koyuyor. Ayrılmak isteyen başkalarına örnek olabilirler, örgüte katılmak isteyenleri caydırmaya yardımcı olabilirler." deniyor.