IŞİD’in dev petrol geliri

IŞİD’in dev petrol geliri

IŞİD’in Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği petrol kaynaklarından günde ortalama 3 milyon dolar gelir elde ettiği bildirildi.

El Arab.net’in haberine göre Amerikan Brookings Enstitüsü tarafından yapılan araştırma IŞİD’in petrol satışından ayda 90 milyon dolar kazanç sağladığını gösterdi.

Haberde dünya piyasalarında ham petrol fiyatının 95 ila 105 dolar arasında değiştiği, buna karın IŞİD’in ve diğer terörist grupların kontrolü altındaki bölgelerden çıkarılan petrolün 20 ila 60 dolar arasında satıldığı belirtildi ve bu petrolün Irak ve Türkiye’deki kaçakçılar tarafından alınıp dünya piyasalarına satıldığı ifade edildi.

Irak Enerji Kurumu Müdürü Luay el-Hatib, IŞİD’in ve diğer silahlı grupların 3 yıldır Suriye’deki petrol kuyularını kontrolü altında tuttuğuna dikkat çekerek bu gruplar tarafından satılan petrolün fiyatlarının farklı olmasının sebebini de şöyle açıkladı: “tüm petrol kuyuları ve rafinerileri IŞİD’in kontrolünde değil, bazı tesisleri IŞİD’le paylaşan diğer silahlı gruplar da çeşitli fiyatlardan petrol satışı yapıyor.”

IŞİD’in Suriye’de üretilen petrolün yüzde 60’ını kontrolü altında tuttuğunu belirten el-Hatib, Suriye’nin krizden önce günde 385 ila 400 bin varil petrol ürettiğini hatırlattı ve IŞİD’in Suriye’de ürettiği petrolün yaklaşık olarak günde 200 bin varil petrole tekabül ettiğini söyledi.

Haberde, IŞİD’in günde 50 bin varil petrol ürettiğini geri kalan miktardaki petrolün ise Nusra ve diğer gruplar tarafından üretildiğini belirten daha önceki raporlara işaret edildi ve Suriye hükümetinin krizden önce piyasadaki arz talep dengesi çerçevesinde günde 17 bin varil petrol üretirken silahlı grupların günlük üretiminin 80 bin varile ulaştığı ifade edildi.

Avrupa Birliği, 2013 yılının nisan ayında muhaliflere destek olmak amacıyla Suriye’ye uygulanan petrol ambargosunu hafifletmiş, Suriye yönetimi ise bu kararından dolayı Avrupa Birliği’ni terörist gruplara destek vermekle suçlamıştı.

 
Kaynak: YDH