"IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu"

"IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu"

"IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu"

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "ABD-Almanya ile Almanya-Türkiye güvenlik birimleri arasında daha sıkı işbirliği yapılmalı." Kerry: "IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu. Almanya da bu konuda gereken desteği veriyor."

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Avrupa ve ABD'den Suriye veIrak'a savaşmaya gidenlerin önlenmesi için ABD-Almanya ile Almanya-Türkiye güvenlik birimleri arasında daha sıkı işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Berlin'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile basın toplantısı düzenleyen Steinmeier, Suriye ve Irak'a savaşmak için giden yabancıları engellemek amacıyla çalışmaların olduğunu ancak bunun tam bir başarı getiremeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

''ABD-Almanya ve Almanya-Türkiye güvenlik birimleri arasında daha sıkı işbirliği yapılmalı. Savaş bölgesine gitmelerini engellemek için çalışmalar yapılıyor ama bu tam çözüm getirmiyor. Her yıl on binlerce kişi Türkiye'ye gidiyor. Bunların tatil için mi gittiklerini yoksa başka amaçları olup olmadığını bilemiyoruz. Güvenlik birimleri arasında işbirliği olmasına rağmen zor bir konu. Gençler seyahat etmeyi seviyor. Ülkelerimizde seyahat özgürlüğü garanti altına alınmış durumda.''

Steinmeier, Kerry ile Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldiklerini ifade ederek ''John Kerry çocukluğunun bir bölümünü burada geçirmiş. Berlin'in bölünmüşlüğünü kendisi de biliyor. İnşa edilen duvar aileleri parçaladı, arkadaşları ayırdı'' dedi.

ABD'nin, duvarın yıkılmasındaki desteğine işaret eden Steinmeier, ''Almanya bunu hiç unutmayacak'' diye konuştu.