IŞİD’i Tony Blair ve George Bush Kurdu (Tercüme-Makale)

IŞİD’i Tony Blair ve George Bush Kurdu (Tercüme-Makale)

İhvan’ı Müslimin’e yakın bir çizgide yayın politikası izleyen MiddleEastMonitor sitesinin MiddleEastEye sitesinden aktardığı habere göre İngiltere’de yayınlanan Chilcot raporu verileri neticesinde IŞİD’in kurulmasına, Irak’ı işgal etme kararı alan dönemin

İhvan’ı Müslimin’e yakın bir çizgide yayın politikası izleyen MiddleEastMonitor sitesinin MiddleEastEye sitesinden aktardığı habere göre İngiltere’de yayınlanan Chilcot raporu verileri neticesinde IŞİD’in kurulmasına, Irak’ı işgal etme kararı alan dönemin İngiliz ve Amerikalı yetkililerinin ön ayak olduğu belirtiliyor.
 Yazıda, Irak’ın işgalinden ve Orta Doğu’nun içinde bulunduğu halden sorumlu olan kişilerin timsah gözyaşları döküp anlamsız özür seramonileri düzenleyerek, işledikleri cürümlerden sıyrılamayacakları vurgulanıyor
 Azzam Temimi imzasıyla “IŞİD’i Tony Blair ve George Bush Kurdu” başlığı altında yayınlanan yazıyı Enes Berat Gürler’in tercümesiyle İslâmi Analiz okurları için yayınlıyoruz.
 "On üç yıl önce dönemin İngiltere başbakanı Tony Blair, sahte delillere dayanarak ülkeyi savaşa sokmuştu.
 Muhtemelen asıl sebebini kendisinden başka kimsenin bilmediği bir kararla dönemin ‘neo-con’larının hakim olduğu Amerikan yönetimi ile yani George W. Bush ile işbirliğine girmişti. O dönemde ben ve benim gibi olan savaş karşıtı hareketin mensupları Tony Blair’i ve İngiliz hükümetini savaşa giriyor olmanın ciddi sonuçları olacağı noktasında uyarmıştık.
 Uyarılarımızı dikkate almak yerine bizimle alay ettiler ve daha önceden birçok konuda resmi olarak danışıp görüşlerimizi alıyor olmalarına rağmen o günden sonra çoğumuzu arayıp sormadılar. Blair yönetimi bizi aşağıladı ve defalarca vatan haini muamelesi yaptı.
 Bugüne geldiğimizde ise Chilcot raporu bizim haklı olduğumuzu kanıtladı. Bugün kaosa gömülmüş olan yer sadece Irak değil; bütün Orta Doğu kan gölüne dönmüş durumda. 2003 yılından beri terör sorunu gün geçtikçe artış gösterdi. El-Kaide, bölünme yaşayarak bugün dünya genelinde kaos ve katliamlara imza atan çok daha ölümcül bir yapı çıkardı bünyesinden ve kendisini İslam Devleti olarak ilan etti.
 Bölgedeki gençlerin hatta sadece bölgedeki değil; dünya genelindeki gençlerin içine düştüğü ümitsizlik ve içten içe büyüttükleri öfke, önce el-Kaide sonra da IŞİD tarafından istismar edildi ve bu gençleri kendilerine çektiler.
 Chilcot raporunda yer alan istihbarat verilerine dayalı olarak hazırlanan ve Guardian gazetesinde yayımlanan bir yazıda “Irak işgalinin IŞİD’in doğuşuna yardım ettiği ve bir terör tehdidine dönüşmesine sebep olduğu” ifadesi yer alıyor.
 Savaş karşıtı hareketin mensupları olarak bu süreç yaşanmadan çok önce, bu konu hakkında yaptığımız uyarıları çok iyi hatırlıyorum. Bu yaşananların olacağını öngörmek için dâhi olmanıza gerek yok, sağduyulu düşünmeye odaklanmak yeterli. Sayısız TV ve radyo programında bu tehlikeye dikkat çekmiş ve Hyde Park önünde toplanarak Irak savaşını protesto eden ve bir an önce bitmesi gerektiğini savunan milyonluk kalabalık önünde yaptığım kısa konuşmada bunlara değinmiştim.
 Ertesi gün, Londra’daki sağcı gazetelerden biri benimle alay edercesine terörün büyüyeceğine ilişkin yaptığım uyarıları geçiştirmişti.
 Bundan tam olarak 11 yıl önce yani savaşın başlangıcından iki yıl sonra 7 Temmuz 2005’te, Londra’da el-Kaide’nin İngiltere’nin Irak savaşına dahil olması sebebiyle düzenlediği acı bir saldırı olmuştu. Bugün ile geçmiş arasında bir mukayese yapıldığında ise el-Kaide, Irak yangının küllerinden doğan IŞİD’e göre çok daha mutedil görünüyor bile olabilir.
  Tony Blair, George Bush ve bunlara yardım eden diğerlerine dünyamızı getirdikleri halden dolayı hesap sorulmalı! Bu insanlar, IŞİD’in yükselmesine yol açan şartların asıl müsebbipleri. Irak işgaline kurban giden insanlar, savaşta ailelerini kaybeden milyonlar, adalet bekliyor! Bu süreç, anlamsız bir özür ve timsah gözyaşları ile geçiştirilmemeli!"
 İslami-analiz