'IŞİD’i Sünni aşiretler bitirecek'

'IŞİD’i Sünni aşiretler bitirecek'

Irak Kürt bölgesinin en güçlü aşiretlerinden Berwari aşireti lideri Fazıl Berwari, “Sünni aşiretlerle görüşüyoruz, IŞİD’in ne kadar tehlikeli olduğunu anladılar ve örgütü bitirmeye hazırlanıyorlar” dedi.

Duhok’ta Al Jazeera Türk'e konuşan Berwari, bazı Sünni aşiretlerin önce IŞİD’e destek verdiğini ancak daha sonra örgütün gerçek yüzünü gördüklerini söyledi.

Berwari, IŞİD saldırıları sonrasında Kürt aşiretlerin Sünni aşiretlerle temasta olduğunu belirterek, “IŞİD’i artık aralarından çıkarmak istiyorlar. Ezidiler, Hristiyanlar bir yana kendi soyundan insanları bile öldüren IŞİD’i bitirmeye karar verdiler” dedi:

"IŞİD Musul’a ilk girdiğinde bölge halkı ve bazı aşiretler de onlara destek verdi. Bazı aşiretler burada tuzağa düştü ve verdikleri destekten dolayı pişman oldu. Çünkü IŞİD’in kendi mezhebinden insanları bile öldürdüğünü, camileri bombaladığını gördüler. Bu örgütün dini falan yok, ne yapmaya çalıştığı da belli değil. Herkes emin olsun ki bu örgüt herkese düşmandır, insanoğlunun düşmanıdır. Sünni aşiretler de bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu anladı ve şimdi bu örgütü bitirecekler"

Kürt aşiret lideri, IŞİD’in 10 Haziran’da Musul’u ele geçirerek Maliki hükümetini yendiğini düşündüğünü söyledi ve “Maliki’yi yendik sıra Kürtlerde düşüncesine kapıldılar ancak bize karşı kurdukları komplo başarısız oldu” dedi.

Kürtlerin tarih boyunca bu tip saldırılara çok fazla maruz kaldığını belirten Berwari, “Ancak biz hiçbir dönemde topraklarımızı terk etmedik, yine aynı direnişi göstereceğiz ve komşularımızın, dostlarımızın da desteğiyle zafer kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Berwari, IŞİD’in bazı ülkelerce desteklendiğini ve bu ülkelerin istediği doğrultuda hareket ettiğini öne sürdü.

‘Türkiye’nin desteğinden memnunuz’

Berwari bu süreçte Türkiye’nin Kürtlere verdiği destekten memnun olduklarını belirterek, “Başımıza ne zaman bir iş gelse ilk yardıma koşanlardan biri Türkiye olmuştur. Bu süreçte de aynı desteği görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

ABD’nin hava harekatıyla verdiği destekten de memnun olduklarını belirten Berwari buna rağmen daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi:

Başımıza gelenler küçük bir mesele değildir, bu çok büyük bir iştir ve bu yüzden ABD’nin bize daha fazla destek vermesini bekliyoruz”.

‘Herkes kendi yoluna gitmeli’

Berwari Irak’ta artık Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin bir arada yaşamasının zor olduğunu ve herkesin kendi yoluna gitmesi gerektiğini öne sürdü.

Berwari, “Bunu şöyle düşünün; aynı evde yaşayan anne, baba ve kardeşler arasında bile zamanla sorunlar oluşur. Kardeşler büyür, sorunlar ve anlaşmazlıklar artmaya başlar ve o zaman herkesin kendi yolunu çizmesi gerekir. Ancak ayrı yollara gitmek kardeşliğin sona erdiği anlamına Gelmez Dedi

KAYNAK EL CEZİRE

EL CEZİRE