IŞİD’e Karşı Suriye Kürtleriyle ittifak yapılmalı mı?

IŞİD’e Karşı Suriye Kürtleriyle ittifak yapılmalı mı?

Gündemin ilk sıralarında yer alan konulardan biri de Kobani'de yaşanan savaş. Yaklaşık 2 aydır devam eden savaş, Kobani ve IŞİD için kamuoyu ne düşünüyor?

Metropoll Araştırma Şirketi'nin sahibi Prof. Dr. Özer Sancar, Kobani'de devam eden savaşın kamuoyuna etkilerini İnternethaber'le paylaştı.

Araştırmada aranan sorulardan bazıları şöyle:

-Türkiye Kobani’ye yardım yapmalı mı?

-Türkiye, IŞİD’e Karşı Suriye Kürtleriyle İttifak Yapmalı mı?,

-Kobani’yi Savunan Kürtlere Her Türlü Desteğin Ulaşmasına Türkiye İzin Vermeli midir?


-Sizce Türkiye IŞİD’e Karşı Kürtlerle Birlikte Savaşmalı mı?

-IŞİD’e Karşı Uluslararası Güçlerin Yürüttüğü Savaşa Türkiye de katılmalı mı?

 

İşte kamuoyunun Kobani'de yaşanan savaşla ilgili düşünceleri...

Suriye-Türkiye sınırında Kürtlerin kontrolünde olan Kobani’ye IŞİD’in saldırması bölgede ve dünyada büyük tepki yarattı. IŞİD’e karşı Kobani’yi savunan Kürt gruplara uluslararası yardım yetiştirilirken Türkiye Kürtleri de sokağa döküldü. Hükümet Kobani’nin düşmesine seyirci kalmakla suçlandı.

Peki, Türkiye Kobani’ye yardım yapmalı mı?

IŞİD saldırısı altındaki Kobani’ye Türkiye’nin yardım etmesini isteyenler toplumun % 39’unu oluştururken % 50’lik çoğunluk Türkiye’nin Kobani’ye yardımına karşı çıkıyor. AKP’lilerin % 50’si, CHP’lilerin % 54’ü ve MHP’lilerin % 72’si Kobani’ye yardıma karşı. Bu tablo Türk kamuoyunun Kobani’yi insani bir yardım meselesi olarak görmekten çok Türk-Kürt ayrımı üzerinden okuduklarını gösteriyor. Kürtleri IŞİD ile başbaşa bırakarak gelişmeleri uzaktan izlemek yaygın bir tercih.

Kobani’ye ilişkin gündemdeki diğer bir konu, bölgeye yapılacak askeri ve insani yardımın Türkiye üzerinden ulaşması için Türkiye’nin izin vermesi. Bu konuda da Türkiye kamuoyu destekleyici değil. Kobani’yi savunan Kürtlere ‘her türlü desteğin ulaşmasına Türkiye izin vermeli’ diyenler toplumun %32’sini oluştururken % 56 buna karşı çıkıyor.

IŞİD’e Karşı Suriye Kürtleriyle İttifak Yapmalı mı?

IŞİD’in Irak ve Suriye’de son dönemde elde ettiği kazanımlar bölgesel aktörleri ve küresel güçleri alarme ederek IŞİD’le uluslararası bir koalisyon çerçevesinde askeri mücadeleyi gündeme getirmiştir. Öte yandan bölgede IŞİD’e karşı direnen Kürtlere yönelik sempati ve destek artmıştır. Türkiye’ye de IŞİD’le mücadeleye aktif bir şekilde katılması konusunda baskılar artmıştır. Türkiye Suriye’de IŞİD’le mücadele ederek PKK’nın bir uzantısı olan PYD’yi desteklemek ve güçlendirmek gibi bir açmazla karşılaşmıştır.

Kamuoyu, IŞİD’e karşı Türkiye’nin Kürtlerle birlikte savaşa katılmasına % 66 düzeyinde karşı çıkmaktadır. IŞİD’e karşı Kürtlerle birlikte savaşmaya toplumun ancak % 23’ü destek vermektedir.
ekran-resmi-2014-11-11-12.40.05.png

ekran-resmi-2014-11-11-12.40.42.png

ekran-resmi-2014-11-11-12.41.38.png

ekran-resmi-2014-11-11-12.41.45.png

ekran-resmi-2014-11-11-12.42.53.png

ekran-resmi-2014-11-11-12.43.00.png

IŞİD’e Karşı Savaşa Katılmalı mı?

Kürtlerin ve dolayısıyla da PKK’nın lehine olabileceği düşünülen bir mücadeleye Türk kamuoyunun sıcak bakmadığı anlaşılmaktadır. Hatta, Kürtlerden bağımsız olarak uluslararası güçlerin IŞİD’le yürüttüğü savaşa da Türkiye’nin katılmasını istemeyenler büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Toplumun % 62’si IŞİD’e karşı uluslararası güçlerin yürüttüğü savaşa Türkiye’nin katılımına karşı çıkmaktadırlar. Böyle bir savaşa Türkiye’nin katılmasını onaylayanlar % 27 düzeyindedir. Bu tutum, bir yandan kamuoyunun bölgede bir ‘savaş’ durumunun yaratacağı yeni sorunlara ilişkin kaygısını yansıtmaktadır, öte yandan da IŞİD’in Rojava’da Kürt egemenliğinin kurumsallaşmasına izin vermeyen yapısının savaşla imha edilerek yerine bölgede Kürt egemenliğinin inşa edileceği endişesini göstermektedir.

ekran-resmi-2014-11-11-12.44.37.png

ekran-resmi-2014-11-11-12.44.44.png