IŞİD'e karşı milis topluyorlar

IŞİD'e karşı milis topluyorlar

Sadr Hareketi Temsilcisi Raad Sahri, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşmak için milis gücü toplamaya devam ettiklerini bildirdi.

Sahri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IŞİD'e karşı savaşmak için gönüllülerden oluşacak El-Selam'ı kuruyoruz. Bu, Mehdi Ordusu değildir, düzenli ve teşkilatlı bir halk gücüdür. Kürdistan bölgesi ve Anbar vilayeti hariç, diğer bütün bölgelerde gönüllüleri kabul ediyoruz. Hüseyniyelerde (Şiilerin cami ve mescitlere verdikleri ad) kayıt yapılıyor. Kerkük'te de çok sayıda gönüllü, ismini yazdırdı. Ancak konu hassas olduğu için kişi sayısı hakkında bilgi veremem" dedi.
Sadr Hareketi'nin, Irak'taki olumsuz gidişata seyirci kalmayacağını ifade eden Sahri, sivil halkın korunması ve kutsal yerlerin zarar görmemesi için El-Selam Gücü'nün oluşturulduğunu dile getirdi.
Sahri, ülkenin selamete kavuşması için Baasçılar ve Vahhabiler hariç tüm taraflarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr'ın, bir süre önce siyasete veda etmesine yönelik görüşlerini dile getiren Sahri, "Sadr, şu an herhangi bir siyasi tarafta yer almıyor. Ancak bu, siyasetten uzak olduğu anlamına gelmez. Başbakan Nuri Maliki'nin hiçbir politikasını beğenmiyoruz ve tasvip etmiyoruz. Sadr, Maliki'nin son açıklamalarını da onaylamıyor" diye konuştu.
- Mehdi Ordusu yeniden silahlanıyor
Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr tarafından 2003 Eylül'ünde kurulan Mehdi Ordusu, ülkenin güneyindeki Bağdat'ın Sadr bölgesi, Necef ve Basra kentlerinde etkinlik yürütüyordu. ABD ve İngiltere güçleriyle 2006'ya kadar savaşan Mehdi Ordusu, Maliki güçleriyle de çarpıştı. Mehdi Ordusu'nun, 2009'da silah bıraktığı açıklandı. Ancak ordu, Şii dini merci Ayetullah Ali Sistani'nin, IŞİD'e karşı verdiği son cihat fetvasıyla tekrar silahlanacağını duyurdu. Mehdi Ordusu'nun yaklaşık 60 bin milis gücü olduğu ifade ediliyor.
Kaynak: AA