IŞİD'e karşı 50 bin Müslüman

IŞİD'e karşı 50 bin Müslüman

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya'da toplanan binlerce kişi IŞİD'e tepki gösterdi. Etkinliği düzenleyenler "Müslümanlığın terörizm olmadığını göstermek" istediklerini söyledi.

Endonezya 250 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ve en yoğun Müslüman topluluğuna sahip ülkesi. Irak'ta ilerlerken binlerce kişiyi öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı, İslam’ın barış dini olduğunu göstermek için düzenlenen organizasyona, ülkenin çeşitli bölgelerinden yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

Organizasyonda 5 bin kişilik ilahi grubu, aynı anda bendir çalarak, ilahiler söyledi. 50 bin kişi aynı anda Kur'an-ı Kerim okuyarak, Müslümanların birliği, Gazze ve IŞİD saldırılarının son bulması için dua etti.

Etkinliği düzenleyenlerden Ahmad Syhaiku, "Müslümanlığın terörizm olmadığını göstermek için" toplandıklarını belirterek, "Bu  gece Solo eyaletine binlerce Müslüman bu organizasyon için geldi. Hep beraber İslam’ın barış dini olduğunu göstermek için toplandık. Birlikte ilahiler okuyarak, salavatlar getiriyor ve dualar ediyoruz. Biz, Müslümanları bölmeye çalışan gruplara karşı bu gece birlik örneği gösteriyoruz" dedi.

 
Gösteriye katılanlar Müslamanların birliği için dua etti. [Fotoğraf: AA]

 

Organizasyona katılanların büyük bölümü saflık ve barışı temsilen beyaz giyindi. Geceye, Solo polis ve ordu mensupları da üniformalarıyla katılarak, bendir çaldı, ilahilere eşlik etti.

Endonezya IŞİD'e katılımı önlemeye çalışıyor

Hükümet şu ana kadar IŞİD'e katılan 50 Endonezya vatandaşının tespit edildiğini, 3 vatandaşın da Irak ve Suriye’de hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Örgüte katılan Endonezyalıların vatandaşlıktan çıkarılacağını açıklamıştı.

IŞİD'e katılım çağrısı yapılan videoların internette yayılması üzerine, Youtube'da birçok görüntüye erişim yasağı da getirildi. 

Başka internet sitelerindeki birçok video ise mahkeme kararıyla kaldırıldı. 

Endonezya hükümeti, IŞİD'e karşı halkı doğru bilgilendirmek üzere konferans ve organizasyonlar düzenlenmesi kararı da almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı