IŞİD'e Desteğe Karşı BM Tasarısı

IŞİD'e Desteğe Karşı BM Tasarısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve Nusra Cephesi olmak üzere Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını oylayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve Nusra Cephesi olmak üzere Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını oylayacak.

BM Güvenlik Konseyinin ağustos ayı dönem başkanlığını yapan İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından hazırlanan tasarı konusunda tüm konsey üyelerinin anlaşmaya vardıkları ve yarın tasarıyı oylayacakları açıklandı.

Tasarıyla IŞİD ve Nusra Cephesi gibi Irak ve Suriye'de etkili olan silahlı gruplara ''mali desteğin kesilmesi'' ve ''kadrolarını güçlendirmelerinin önüne geçilmesi''yle bu grupların neden olduğu ''tüm şiddet ve terör eylemlerine son verilmesi'' hedefleniyor.

El Kaide ile BM'nin terör örgütleri listesinde bulunan IŞİD ve Nusra Cephesi'nin finansal kaynaklarını ve eleman sağlama yöntemlerini engellemeyi hedefleyen tasarıda ayrıca iki örgütle bağlantıları bulunduğu belirtilen 6 isme de yaptırım geliyor.

Tasarıda, IŞİD ve Nusra Cephesi'nin Irak ve Suriye'de bazı petrol rafinerilerini ele geçirdiği ve bu petrolü satarak hem örgütü finanse ettiği hem de yeni elemanlar kazandığına işaret edilerek söz konusu terör örgütleriyle ticari faaliyet içinde bulunanlar kınandı ve uymayanlara yaptırım tehdidinde bulunuldu.

Güvenlik Konseyinde yarın oylanacak tasarıyı üye 15 ülkenin de desteklemesi beklenirken, tasarının BM'nin yaptırım gücünü ifade eden 7'nci maddeye dahil olduğu, karara uymayanlar ve söz konusu terör örgütlerine yönelik 7'nci maddenin işletilebileceği ifade ediliyor.