IŞİD'den Kobani'de 'lastik yakma' taktiği

IŞİD'den Kobani'de 'lastik yakma' taktiği

Kobani'de IŞİD ve YPG arasındaki çatışmalar sürerken koalisyon güçleri de hava saldırılarını artırdı. Hava saldırıları için yeni bir taktik geliştiren IŞİD, kentin değişik noktalarında lastik yakarak İHA ve savaş uçaklarının görüş alanını daraltmaya çalış

URUÇ - Geçen Ocak ayında Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Telabyad ile Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki Carablus'u çatışmaların ardından ele geçiren IŞİD, geçen 14 Eylül'de, bu iki ilçenin arasında olan stratejik öneme sahip PYD denetimindeki Kobani'ye yönelik saldırı başlattı. IŞİD militanları Kobani'ye ilerlerken güzergah üzerindeki köylerde bulunan YPG güçleri ile çatıştı. IŞİD militanları çatıştığı bazı köyleri ele geçirirken, birçok köy ise saldırı nedeniyle tedirginlik yaşayarak evlerini terk etti ve sınırı aşarak Türkiye'ye geçti. 

200 bine yakın Suriyeli ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınırken, birçok köyün boşaltılmasının ardından daha hızlı hareket eden IŞİD militanları, 2 hafta önce doğu, batı ve güney cephelerinden Kobani'nin dış mahallelerine ulaştı. Birkaç gün boyunca özellikle doğu cephede yoğun şekilde çatışan ve burada denetimi ele geçiren IŞİD militanları Kobani merkeze doğru ilerlemeye başladı. 

SOKAK SAVAŞLARI SÜRÜYOR 
IŞİD militanları ile YPG güçleri on günden bu yana Kobani sokaklarında birbiriyle savaşmaya devam ediyor. Sokak savaşlarının devam ettiği Kobani'de, ilçe merkezine ve özellikle yardım gelmesini engellemek için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu alana yönelen IŞİD militanları savunma pozisyonundaki YPG güçleri tarafından engelleniyor. YPG güçleri bazı noktalarda başarılı olunca bu kez saldırıya geçerek IŞİD militanlarını geriletiyor. 

 
 
 



HAVA SALDIRILARI SÜRÜYOR 
IŞİD militanlarının ilerleyişini engellemek isteyen YPG güçlerinin savunmasına ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava bombardımanı ile destek veriyor. 2 haftadır IŞİD mevzilerini hedef alan bombardıman düzenleyen savaş uçakları, son günlerde bombardımanı sıklaştırdı. 

Uçakların son günlerde Türkiye sınırına yakın noktalarda hedef aldığı atışların ardından duyulan ses ve yükselen duman Türkiye tarafından da görülüyor. 

IŞİD'DEN ŞAŞIRTMA TAKTİĞİ 
Öte yandan IŞİD militanları son günlerde artan hava saldırılarından korunmak için ilginç bir yönteme başvurdu. Kobani'nin üç ayrı noktasında mevzilenen ve ilçe merkezi ile Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeye yönelen IŞİD militanları, artan hava saldırılarından korunmak için farklı noktalarda sık sık lastik yakıyor. 

IŞİD militanlarının yaktığı lastik ile hem YPG güçlerini, hem de savaş uçaklarının bulundukları alana ilişkin şaşırtmayı hedeflediği bildirildi. 

YPG GÜÇLERİ TÜRKİYE SINIRINDA 
Dün gece başlayan ve sabah saatlerinde de aralıklarla devam eden yağmur, sınır hattına önceki günlere oranla sessizlik getirdi. Yağmur nedeniyle Kobani'de aralıklarla çatışma sesleri duyulurken, YPG güçleri ise Türkiye sınırına 1 kilometre uzaklıkta görüntülendi. Sınıra yakın bir noktada toplanan YPG güçlerinin bir evdeki mühimmatları kamyonete yükleyerek ilçe merkezine gönderdikleri görüldü. 

64 SURİYELİ KOBANİ'YE GİTTİ 
Öte yandan çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 9 gün önce Türkiye'ye sığınan, aralarında YPG'lilerin de bulunduğu 261 Suriyeli'den 64'ü dün gece kendi istekleri ile yeniden Kobani'ye döndü. 

Türkiye'ye gelmelerinin ardından Suruç Spor Salonu'na konulan ve burada dün keyfi gözaltında tutulduklarını söyleyerek eylem yapan gruptan 64'ü yetkililere yeniden ülkelerine dönmek istediğini söyledi. Yapılan başvuru sonrası 64 Suriyeli otobüslerle Mürşitpınar Sınır Kapısı'na götürüldü ve buradan Kobani'ye geçişlerine izin verildi. 

Sınır hattında yoğun önlem alan güvenlik güçleri, sivillerin bölgeye geçişine izin vermiyor.