İŞİD'de  İç Savaş

İŞİD'de İç Savaş

IŞİD Ortadoğu’da terör estirmeye devam ederken, örgüt içinde çatlak sesler yükseliyor.

Irak ve Suriye’de birçok kenti ele geçirerek geniş bir toprak arazisinde hakimiyetini sürdüren, hatta Mısır ve Libya’da da faaliyet gösteren IŞİD’in içinde muhalif sesler yükselmeye başladı.
2006 yılından bu yana örgütün lideri olan Ebu Bekir El Bağdadi, son dönemlerde yaptığı açıklamalarda kendisine yakın olan bazı çevrelerden tepki aldı. Ancak bu uzun sürmedi. Tepkilerin sebebi ise, Bağdadi’nin çok ‘ılımlı’ açıklamalar yapmasıydı.
AŞIRILARIN DA AŞIRISI

IŞİD, Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarında İslami Hukuka dayalı bir hükümet kurmak istiyor. IŞİD’in diğer gruplardan farkı aşırı görüşlere sahip olması. Öyle ki örgüt, kendisine biat etmeyen ve İslami yönetim istemeyen olmayan gruplarla ilişkisi olan her kişiyi ve grubu mürted (dinden dönmüş) olarak görüyor. Bu görüş çerçevesinde Esed muhalifi gruplara saldırı düzenliyor. Ancak örgütün içinde bir grup var kı, bu denli aşırı görüşe sahip olan Bağdadi yönetimini ‘ılımlı’ olarak tabir ediyor.
TEKFİR KARMAŞASI

Bir yandan topraklarını genişletme faaliyetlerini sürdüren IŞİD, diğer yandan da kendi içerisindeki muhalif sesleri kısmeye çalışıyor. Uzmanlar, çok fazla değişik görüş olduğu gerekçesiyle örgüte uzun ömür biçmiyor. Öyle ki örgüt içindeki bir grup, IŞİD'e biat etmeyen her bireyi kafir ilan ederken, bir başka grup, Müslüman ülkelerindeki yönetimleri 'Allah'ın hükmünü uygulamadıkları gereçkesiyle' kafir görse de halkı Müslüman olarak kabul ediyor. Adeta 'tekfir karmaşası'nın yaşandığı örgütteki bir başka farklı görüşlü grup da Bağdadi'nin kafir olduğunu düşünenler. 

BAĞDADİ KAFİR(MÜSLÜMAN OLMAYAN) TOPLUMLARI MÜSLÜMAN OLARAK GÖRÜYOR’’

IŞİD içindeki bazı din adamları ve savaşçılar, örgüt lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin yayınlanan bir videodaki açıklamasında Mısır, Türkiye, Myanmar, Filistin halklarını Müslüman gördüğünü söylediğini, bu sebeple kendisinin de bir kafir olduğunu iddia ediyor. Bu grup ‘aşırıların aşırısı’ olarak tabir ediliyor.

‘’KAFİRLER’’DEN ZEKAT TOPLADIĞI İÇİN..’’

Bağdadi’nin muhalifleri, müşrik (şirk koşan) olarak nitelendirdiği Suriye ve Irak halkından zekat aldığı gerekçesiyle IŞİD liderleri ve askerlerinin de müşrik olduğunu ilan etmiş ve başkaldırmıştı. Grubun IŞİD içinde silahlı bir isyan çıkarmayı hedefledikleri ileri sürülmüştü.

İSYAN ŞÜPHESİ OLANLARA İNFAZ

Yönetiminin düşmesini istemeyen Bağdadi, kendisini muhalefet eden militanları ‘isyan’ çıkartacağı gerekesiyle infaz ediyor.

Ebu Abdurrahman el Hicazi adında bir IŞİD üyesi “Irak İslam Devletine Karşı Açık Deliller” adında bir kitap yazarak Ebubekir el Bağdadi ve örgütün Savaş Bakanı Mısırlı Ebu Hamza el Muhacir’i küfürle suçladı.

IŞİD tarafından kurulan mahkeme, yaklaşık bir yıl önce, Bağdadi’yi tekfir (kafir ilan) ettiği için Ebu Ömer el Kuveyti isimli bir yönetici hakkında idam cezası vermişti.

haber 7