IŞİD tüm haritayı değiştirdi! Nokta atışla vuracak!

IŞİD tüm haritayı değiştirdi! Nokta atışla vuracak!

Irak'ta son durum ne? ABD Irak'a hava operasyonu mu yapacak? IŞİD Bağdat'a girdi mi? Irak'tan son dakika bilgileri...

ABD Başkanı Barack Obama'nın dün gece yaptığı açıklamalar sonrası gözler yeniden Irak'ta. 

Obama,  ilk etapta Irak'a 300 askeri danışman yollanacağını belirten Obama, gerektiği takdirde IŞİD'E yönelik nokta operasyonlar düzenlenebileceğini söyledi.

MALİKİ'DEN PARA TEKLİFİ

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise orduya katılacak gönüllüler arıyor. Maliki,  orduya katılacak her bir gönüllüye 644 dolar maaş bağlanacağını söyledi. Söz konusu para “sıcak çatışma” bölgelerinde görev yapanlara verilecek. Açıklamada ayrıca her gönüllüye 107 dolarlık yiyecek yardımı yapılacağı da ifade edildi. 

IŞİD KURŞUNA DİZDİ

Liderler bu açıklamaları yaparken Irak'ta kan durmuyor. IŞİD, Tuzhurmatu'ya bağlı Biravcılı köyünde 23 Türkmen'i kurşuna dizdi. 

IŞİD'İN ELİNDEN TÜRKMENLER KURTARDI

Kerkük'te 4 Türk'ün de aralarında bulunduğu, 45 kişi IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra Türkmenler tarafından kurtarıldı.

irak-işid-haritasi-hangi-il-kimde.jpg

MUSUL'DA KAOS

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in ele geçirdiği Irak’ın Musul kenti hareketli günler yaşıyor. IŞİD’den korkanlar kenti terkederken, çaresiz olanlar geri dönüyor. Bu insan sirkülasyonu nedeniyle, kontrol noktalarında izdiham yaşanıyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürt bölgesine gelenleri sıkı kontrolden geçirmek için kontrol noktaları kurdu. Musul’a girmeden önceki son kontrol noktası Musul’a yaklaşık 10 km. uzaklıktaki Gökceli kasabasında.

Kontrol noktasında uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Çatışmaların şiddeti azalsa da hala Musul'u terkedenler var. Fakat terkedenler kadar, çaresizlikten kente dönenler de var.

Ömer Halit, arabasının üzerinde bavullarla Musul’a geçmeyi bekliyor. Çatışmalar başladığında Erbil’e gelen Halit, şimdi IŞİD'in kontrolündeki kente geri dönüyor. Halit, “Biz geldiğimizde durum kötüydü, şimdi daha iyi. O yüzden memleketime dönüyorum. Duyduğum kadarıyla kimseye karışmıyorlarmış. Korkmuyorum ama eğer yine ortalık karışırsa kaçarım” diyor.