IŞİD 'tövbe kartı' dağıtmaya başladı

IŞİD 'tövbe kartı' dağıtmaya başladı

IŞİD militanlarının, Ninova'nın merkez kenti Musul'da, mevcut yönetimden ayrılan asker ve polislere 'tövbe kartı' verdiği iddia edildi.

Irak ordusunda Subay Teğmen Kasım Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in saldırılarına hedef olmamak için polis ve askerlerin, Musul'un El-Vahde semtindeki Es-Sabirin Camisi'nde "tövbe ederek örgüte bağlı şeri heyetin çıkardığı tövbe kartına sahip olduklarını" ileri sürdü.

IŞİD'den "tövbe aldığını" belirten Ahmed, söz konusu kartı almak için yaşadığı süreci şöyle anlattı:
"İşlemler, IŞİD üyelerince caminin içerisinde yapılıyor. Odaların birinde maskeli bir kişi bana şahsi bilgilerimi ve çalıştığım birimi sordu. Bir diğer odada ise yöneltilen diğer sorulara cevap verdim. İsmim, telefon numaram, ev ve iş adres bilgilerim alındı. Askeri kimlik kartımı ve şeri heyetin imzaladığı tövbe kartının bulunduğu formu teslim etmemin ardından işlemler sona erdi."

Ninova Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Ahmed el-Abbasi de yüzlerce asker ve polisin, "can emniyeti" için caminin önünde IŞİD'den "tövbe kartı" almayı beklediğini aktardı.

Abbasi, "Musul'un düşmesinin ardından IŞİD, tövbe etmeleri şartıyla asker ve polislerin affedileceğini ve onlara zarar verilmeyeceğini açıkladı. Benim de buraya kartı almak için üçüncü gelişim" ifadelerini kullandı.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, ülkenin en büyük kentlerinden Musul ile Selahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki kimi yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.