IŞİD terör örgütünden tehlikeli hamle

IŞİD terör örgütünden tehlikeli hamle

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak'ta ele geçirdiği Scud füzelerinin de bulunduğu çok sayıda ağır silahı Suriye topraklarına taşıdı.

Şam'da Esed rejimine karşı silahlı mücadele yürüten Rıdvan Tugayı'nın komutanı Ebu Ubeyde, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Irak'ta Nuri El-Maliki yönetimine karşı aşiretlerle beraber savaşan IŞİD'in Irak'ta kontrolünü sağladığı yerlerde arasında Scud füzelerinin de bulunduğu çok sayıda ağır silahı ele geçirdiğini söyledi.

IŞİD'in bu silahları, ABD'nin olası bir operasyonuna karşı Suriye'de kontrolündeki Rakka'ya taşımaya başladığını belirten Ebu Ubeyde, örgütün silahların daha kolay taşınması için Irak sınırındaki Deyru'z Zor kentine bağlı Bu Kemal ilçesi ile sınır kapısının kontrolünü ele geçirdiğini ifade etti.

Dün IŞİD'in, Sadam Hüseyin dönemine ait bir Scud füzesini Rakka'ya getirerek gövde gösterisi yaptığına dikkati çeken Ebu Ubeyde, "IŞİD, Suriye rejiminin Rakka'da kendisine saldırmayacağını bildiği için tüm silahlarını bu kentte depolamaya çalışıyor. Irak ile Suriye sınırındaki bölgeleri de ele geçirerek silahların geçişini kolaylaştırıyor" sözlerine yer verdi.

-IŞİD'in içinde El-Muhaberat etkili

IŞİD'in Irak'ta Baas Partisi ile aşiretlerle beraber Maliki yönetimine karşı silahlı mücadele ettiğine işaret eden Ebu Ubeyde, "IŞİD örgütünün içinde Baasçılar etkili. IŞİD Irak'ta Baasçılarla beraber Maliki yönetimiyle savaşırken, Suriye'de rejimle beraber çalışıyor. Bu herkes tarafından biliniyor. Suriye'deki Baasçılar Irak savaşının uzaması için ve ABD'nin Suriye'ye saldırmaması için Saddam yönetimi yanında yıllarca Irak'ta savaştılar" diye konuştu.

IŞİD'in Suriye'de rejime karşı mücadele etmemesinin en önemli nedenlerinden birinin Suriye istihbarat örgütü El-Muhaberat'ın örgütün içinde çok etkili olmasından kaynaklandığını kaydeden Ebu Ubeyde, şöyle devam etti:

"Irak'ta IŞİD'i var eden Suriye istihbaratıdır. Şimdi IŞİD Irak'ta Baasçılarla beraber, yönetime karşı mücadele ediyor. Suriye'de de yönetim karşıtları silahlı muhaliflerle savaşıyor. IŞİD ülkede hiçbir yerde Esed güçlerine karşı silahlı mücadele vermediği gibi muhaliflerin kontrolüne geçen bölgelere saldırarak buraların denetimini sağladı. IŞİD'in Suriye'de rejim için çalıştığı herkesin malumudur."

- IŞİD halkı sindirmeye çalışıyor

Bu arada Rakka bölgesindeki yerel aktivistlerden Ebu Bera, IŞİD'in Irak'tan getirdiği Scud füzesiyle Rakka kent merkezinde gövde gösterisi yaptığını ve halkı sindirmek için tüm baskı yöntemlerini kullandığını söyledi.

Kentte gençlerin kot pantolon ve T-Shirt giymediğini vurgulayan Ebu Bera, IŞİD'in kentte sigara içenlere ve top sakal bırakanlara para cezası uyguladığını aktardı.

Irak'ta eski Baasçı silahlı örgütler ile aşiret güçleriyle birlikte Nuri El-Maliki yönetimine karşı savaşan IŞİD, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer'de kontrolü sağlamıştı. IŞİD, bu bölgelerde ele geçirdiği Scud füzelerinin de arasında olduğu çok sayıda ağır silahı Suriye'de daha önce kontrolünde tuttuğu Rakka gibi kentlere taşımaya başlamıştı. Örgüt dün Rakka'da Scud füzesiyle gövde gösterisi yapmıştı.