IŞİD tehdidi Mahmur'a ulaştı

IŞİD tehdidi Mahmur'a ulaştı

Musul’u ele geçiren IŞİD Kürt bölgesinin sınırlarına yaklaşıyor. Kürt yönetiminin denetiminde olan Musul’un Mahmur kasabası tehdit altında.

Mahmur, Irak Kürdistan Özerk Bölgesinin başkenti Erbil’en 80 kilometre uzaklıkta. İdari olarak Musul’a bağlı olan kasabanın denetimi Kürtlerin elinde. Musul’a da yakın olması nedeniyle kasaba Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in tehditi altında. Mahmur Kaymakamı Süleyman Şeyhalla, tehditin sınır köylerine kadar geldiğini söyledi. Şeyhalla, “IŞİD oralara gelip gidiyor, duyumlarını alıyoruz. Mahmur merkezde bir sıkıntı yok, bütün tedbirlerimizi aldık. Takviye peşmerge güçleri de geldi buraya” dedi.

Şeyhalla, IŞİD güçlerinin Musul sınırındaki ormanlık alanda saklanabileceklerine dikkat çekerek, "Türk şöförleri de oraya götürmüş olabilirler ama elimizde kesin bir bilgi yok." dedi. 
Kürt parlementerler sınır köylerinde 
Kürt Parlementosunun görevlendirdiği insan hakları ve içişleri heyetleri de cumartesi günü Musul sınırında inceleme yaptı. Heyetler bölgede alınan güvenlik önlemlerini yerine gördü. Heyetin KDP’li üyesi Dr. Fersad Sofi pazar günü parlamentoda yapılacak özel oturumda bölgedeki izlenimlerini paylaşacaklarını ifade etti. Sofi,”Musul, Mahmur ve Kerkük’te IŞİD’in faaliyetleri üzerine böyle bir çalışma yapma kararı aldık. Parlemento bizi özel olarak görevlendirdi” diye konuştu.

Milletvekili heyeti Irak ordusu ve peşmergelerin birlikte güvenlik sağladıkları Gayara bölgesindeki noktaları gezerek hazırlıklar hakkında bilgi aldı.
Mülteciler de korkuyor
IŞİD’in tehdidini yakından hisedenler arasında Mahmur Mülteci Kampı'nın sakinleri de var. 1990’lı yıllardaki çatışmalardan kaçan mülteciler de, tehdite karşı yardım istemek için heyetle görüştü.
Mahmur kampı Dış İlişkiler Sorumlusu Polat Bozan, kendi imkanlarıyla tedbir alamadıklarını anlattı. Bozan, “Biz de burada yaşıyoruz, bizim de güvenliğimizi sağlamalarını istedik. Erzak yönünden şimdilik sıkıntı yok ama olma ihtimali var. Sadece burası için değil bütün Irak için böyle bir ihtimal var. Doğrudan biz değil ama bütün bölgeye tehdit var. Biz  de mülteciler olarak tehdit altındayız” şeklinde konuştu.