IŞİD, 'Süleyman Şah' tehdidini 15 Mart'ta Yapmış

IŞİD, 'Süleyman Şah' tehdidini 15 Mart'ta Yapmış

El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti örgütünün, Türkiye’nin kendi sınırları dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik "3 gün süre tanıyoruz" tehdidinin yer aldığı videonun 15 Mart’ta çekildiği ortaya çıktı. Sürenin 18 Mart'ta

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in dedesi olan Süleyman Şah, 1086 yılında 2 muhafızı ile birlikte Fırat Nehri’ni geçerken şehit olunca, bölgede bulunan Caber Kalesi’nde toprağa verildi. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. Birinci Dünya Savaşı sonunda Fransızlar’ın işgal ettiği bölgede bulunan türbe, 20 Ekim 1921’de Fransızlar ile yapılan Ankara Antlaşması sonrası Suriye topraklarında kaldı. Ancak, türbenin bulunduğu alanın Türkiye toprağı olduğu ve Türk bayrağının dalgalandırıp, muhafız bulundurması kabul edildi. Daha sonra Lozan Antlaşması ile de bu hakkın korunması sağlandı. 1973 yılında Suriye, türbenin yapılan Tabka Barajı altında kalacağını bildirmesi üzerine türbe Fırat Nehri doğusundaki Karakozak mevkiinde bulunan şu anki yerine taşındı. Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan üzerine kurulu türbenin muhafazası, Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birlik tarafından sağlanıyor.

IŞİD’DEN ’3 GÜN SÜRE’ TEHDİDİ
Halep’in kuzeyindeki Membeç bölgesinde kalan ve Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Şah Türbesi, bölgedeki ÖSO, IŞİD ve Suriye ordusu çatışmalarının arasında kaldı. Şu ana kadar herhangi bir saldırının söz konusu olmadığı türbenin bulunduğu bölgede önemli ölçüde kontrolü sağlayan IŞİD güçleri geçen 20 Mart günü sosyal paylaşım sitesi Youtube’ye; Türkiye’yi tehdit eden ve Süleyman Şah türbesindeki askerlerin 3 gün içerisinde çekilmesi için süre tanıdığını bildiren bir video yükledi. Yüzleri kapalı olan 3 kişinin silahları ile ayakta durduğu ve oturan örgüt sözcüsünün önündeki metni okuduğu görüntülerde, hadisler okuyup Türkiye’nin Müslüman olmadığını ve 3 gün içerisinde türbedeki askerlerin çekilmesini isteyerek, "Sizden olmaya şirktedir ve onu terk edin. Türkiye devleti Müslüman değildir. İslam toprağı olan Halep’teki bu kabirde bulunan askerler için 3 gün mühlet veriyoruz. Biz bunu şirk kabul ediyoruz ve aksi taktirde kabri yerle bir ederiz" dedi.

IŞİD sözcüsünün 1 dakika 42 saniyelik videonun son bölümünde ise tarih vererek, "Biz Halep vilayeti Membeç bölgesi kuzey komutanlığıyız ve bugün 15 Mart 2014" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

20 MART’TA YÜKLENDİ
IŞİD’in Türkiye’yi tehdit ettiği video sosyal paylaşım sitesi Youtube’ye 20 Mart günü yüklendi. İzleyenlerin Türkiye’ye 3 gün tehdit ettiğini anladığı video kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bakanların bile tepkisine yol açan videonun son bölümünde yer alan tarihin 15 Mart olduğunun anlaşılmasıyla, söz konusu tehdidin süresinin geçtiği ortaya çıktı.

VİDEO KALDIRILDI
Öte yandan kamuoyunda yankı uyandıran IŞİD’in tehdit içeren videosu, tepkiler ve şikayetlerin ardından Youtube’den kaldırıldı. Videoya ulaşmak için siteye girenleri karşısına; ’Bu video, YouTube’un şiddet ile ilgili politikasını ihlal ettiği için kaldırıldı’ ibaresiyle karşılaştı.

TÜRBE RUTİN ŞEKİLDE KORUNUYOR
Öte yandan; Suriye’de iç karışıklığın yaşanmaya başlamasının ardından Süleyman Şah Türbesi’nin korunmasına ilişkin uygulamada değişiklik olmadı. Ayda 2 kez Şanlıurfa’dan yola çıkan Türk askerleri, Suruç’un Mürşitpınar Köyü’nden Suriye’ye geçerek türbede nöbet tutmayı sürdürdü. Askeri yetkililer, Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından da yurt dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesinin korunmasına ve burada Türk bayrağının dalgalanmasına devam edildiğini bildirdi. Daha önce 15 civarında askerin bulunduğu türbede, Suriye’de yaşanan olaylar sonrası güvenlik önlemleri kapsamında asker sayısı artırıldı. Askeri yetkililer ayda 2 kez yapılan değişimin yoğun önlemler arasında gerçekleştiğini ve şu ana kadar ne türbeye, ne de türbeyi korumaya giden Türk askerlerine yönelik herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığını kaydetti.