IŞİD Sincar'a takviye yapıyor

IŞİD Sincar'a takviye yapıyor

Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesi'nde ilerleyen IŞİD, Kerkük kırsalındaki bazı güçlerini elinde tuttuğu Sincar ilçesine kaydırıyor. Bölgede Peşmergeler ile IŞİD güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Kerkük kırsalında bulunan bazı güçlerini Musul'un Sincar ilçesine kaydırmak üzere geri çekti.

 

Kerkük'ün ilçelerinden sorumlu polis müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, "IŞİD'e bağlı bazı güçler, Kerkük'teki Reşadiye ve Havice bölgelerinden çekilerek Peşmerge güçleriyle yoğun çatışmaların yaşandığı Musul'un Sincar ilçesine yöneldi" dedi.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde Peşmerge kontrolündeki Sincar'ı ele geçirmesinden sonra taraflar arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.

Mahmur ve Hazer IŞİD'in elinde

IŞİD, 1990’larda Türkiye’den kaçanların yerleştiği 1998’de BM tarafından kurulan Mahmur Kampı’nın da sınırları içerisinde bulunduğu kenti 7 Ağustos Perşembe günü ele geçirmişti.

Al Jazeera kaynakları silahlı grubun top atışlarıyla ilerleyerek Peşmerge'nin boşalttığı yerleri ele geçirdiğini söyledi.

Peşmergeler geri çekilirken, Mahmur'da kalan PKK'nın 300 kişilik gücü ile IŞİD arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. 

Reuters haber ajansı ise IŞİD üyelerinin Erbil’e 40 kilometre uzaklıktaki Hazer kasabasındaki bir kontrol noktasını ele geçirdiğini gösteren bir fotoğrafı ‘flaş’ koduyla yayınladı.

IŞİD, örgüte ait Twitter hesabından yaptığı açıklamada Dicle üzerindeki stratejik Musul Barajı da dahil 15 kasabayı ele geçirdiğini iddia etti. Kürt Bölgesel Yönetimi, Musul Barajı’nın IŞİD kontrolüne geçtiği iddiasını yalanlarken, Reuters’a telefonla konuşan iki görgü tanığı IŞİD’in baraja kendi bayrağını çektiğini söyledi.

Barajın IŞİD’e geçmesi, örgütün Irak’ın önemli bir bölümüne su ve elektrik dağıtan stratejik barajın vanalarını da kontrol etmesi anlamına geliyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Reuters