İŞİD Organ Kaçakçılığı Yapıyor

İŞİD Organ Kaçakçılığı Yapıyor

Irak'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi IŞİD'in faaliyetlerini finanse etmek için organ ticareti yaptığı iddialarını Güvenlik Konseyi gündemine taşıyarak araştırılmasını istedi. Iraklı diplomat "Cesetler elimizde, gelip inceleyebilirsiniz. Organlarının al

Irak'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Muhammed Elhakim gazetecilere son bir kaç hafta içinde IŞİD'in geçtiği bölgelerde alelacele açılmış toplu mezarlarda böbrekleri ya da başka organları ameliyatla çıkarılmış cesetler bulduklarını söyledi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Iraklı diplomat "Cesetler elimizde, gelip inceleyebilirsiniz. Organlarının alındığı açık seçik görülüyor" diye konuştu. Elhakim ayrıca Musul'da insanların organlarını almayı reddeden onu aşkın doktorun idam edildiğini de söyledi. Irak'ın BM büyükelçisi Güvenlik Konseyi'ne Irak'daki genel durum hakkında bilgi verirken, kendisine IŞİD terör örgütünün belli etnik grupları hedefleyen soykırım suçları işlediğini de söyledi.

Ocak'ta 790 kişi öldü

Birleşmiş Milletler'in görev süresi bitmek üzere olan Irak temsilcisi Nikolay Mladenov sadece Ocak ayında silahlı çatışmalar ve cinayetlerde 790 kişinin öldüğünü söylendi. Mladenov IŞİD'in organ naklini bir finans yöntemi olarak kullandığı yolunda giderek artan sayıda iddia ve haberin kendilerine de ulaştığını söyledikten sonra "örgütün kullandığı taktiklerin her gün daha çeşitlendiği açık" demekle yetindi.
BM diplomatı Irak'ın en önemli hedefinin geçen yıl IŞİD'in ele geçirdiği toprakları geri almak olduğunu kaydetti ve Sünni militanların geçen yıl Irak ve Suriye topraklarının üçte birini ele geçirerek sözde şeriat devleti kurduklarını söyledi. Mladenov, IŞİD elinden kurtarılan bölgelerde bu sefer Sünnilere yönelen intikam saldırılarının artmasının da kaygı verici olduğuna dikkat çekti.