IŞİD Musul Savaşına Hazırlanıyor

IŞİD Musul Savaşına Hazırlanıyor

IŞİD'in Haziran'da ele geçirdiği Musul'a karşı Irak ordusunun büyük operasyon hazırlığı sürerken, örgüt şehrin etrafını barikat ve hendeklerle çevirmeye başladı

Irak güçlerinin düzenlemesi muhtemel kara harekâtına karşılık IŞİD, elinde tuttuğu Musul'daki askeri varlığını ve tahkimatı arttırmaya çalışıyor ve yeni taktikler geliştiriyor. Bu taktikler arasında, hendek ve barikatlar da var. 
Örgütün kalelerinden sayılan Musul'a yönelik bir kara harekatı düzenlenmesi ihtimalini değerlendiren IŞİD, hükümet binaları etrafına kurduğu barikatları şehir dışına taşıyor.

Musul'daki barikatlarla ilgili konuşan görgü şahidi Ebu Muhammed Musuli, kente Erbil yönünden girilmesine engel olmak amacıyla Gökçeli bölgesinden başlayarak Musul'un dışına kadar uzanan bir barikat kurulduğunu söyledi.

IŞİD'in geliştirdiği yeni tahkimat yöntemleri arasında şehrin etrafına kazılan 1,5 metre derinliğinde ve 1,5 metre genişliğindeki hendekler de var.

IŞİD TAKTİK DEĞİŞTİRİYOR

Kentin içinde ise "Usra Ordusu" olarak adlandırılan ve IŞİD'in lideri Ebubekir Bağdadi'ye yakınlığıyla bilinen silahlı gruplar bulunuyor. Görgü tanığı Mithat Muallim ise, çoğunluğu yabancı uyruklu, siyah üniformalı ve silahlı grupların Musul caddelerinde dolaşmaya başladıklarını gördüklerinde Bağdadi'nin kentte olduğunu anladıklarını kaydetti. Muallim, "Bu grupların hiç bir zaman aynı yerde uzun süre kalmadığını ve çok hızlı hareket ettiklerini" ifade etti.

IŞİD'İN 'KİMYASAL SİLAH GELİŞTİRDİĞİ' İDDİASI

Ninova Güvenlik Karakolu'ndan Tuğgeneral Ganim Sebavi de, IŞİD'in bir süredir Rakka ve Musul'da ele geçirdiği kimyasal gazları kullanarak silah geliştirdiğini ve hedefine ulaşmadan önce roket atılarak infilak etmesini engellemek için araçları zırhladığını ileri sürdü.

Görgü şahitlerinden edinilen bilgilere göre hava saldırılarından ötürü bulunduğu yeri sürekli değiştiren örgüt mensupları, silah ve cephane deposu olarak uluslararası koalisyona ait uçakların vurmayacağını düşündüğü kiliseleri kullanıyor. Örgüt, ayrıca bilgi toplamak ve güvenlik güçlerine bilgi sızdıranların kim olduğunu öğrenebilmek için halk arasındaki istihbarat unsurlarını da güçlendiriyor.

Hava saldırılarına karşı uçaksavarları kullanan IŞİD, uçakların görüş mesafesini düşürmek için ise araç tekerleği yakma yoluna gidiyor.

Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli General John Allen 8 Şubat'ta Irak güçlerinin, uluslararası koalisyonun desteğiyle IŞİD'e karşı yakında kara harekatı başlatacağını söylemiş ve uluslararası koalisyonun, karadan yürütülecek operasyonda 12 Irak tugayını eğiteceği ve silahlandıracağını ifade etmişti.
ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Cuma günü Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun en erken Nisan veya Mayıs ayında düzenlenebileceğini açıklayarak, 'Musul kolay değil, zor bir savaş olacak' demişti.
Yetkiliye göre, Musul'un örgütün elinden geri alınması için toplam en az 20 bin askere ihtiyaç var. Birlikler Iraklı ve Kürt askerlerden oluşacak.

Pentagon yetkilisi, Harekâtın zamanlaması, birliklerin savaşa hazır olup olmadıklarına bağlı bulunacağını ifade etmişti.

BÜYÜK OPERASYON İÇİN HAZIRLIKLARA DEVAM

Irak'ın ikinci büyük ili Musul, 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmişti. Irak ordusu ve peşmerge birlikleri, Sünni Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. Bunlar arasında daha önce Musul düşerken Irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor. Yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde, silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor.

PEŞMERGE DE HAREKATA DESTEK VERECEK

Kürt yönetimi, peşmergenin de Musul savaşına katılacağını açıklamıştı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, 16 Şubat'ta ordunun Musul'u IŞİD'den geri almak için hazırlandığını belirterek "Birkaç ay içinde Musul için harekete geçileceğini" söylemişti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, 11 Şubat'ta, "Hepimiz Musul'a odaklanmış durumdayız ama kara harekâtının ne zaman olacağına ilişkin tarih, zaman ve hafta konusunda bir öngörüde bulunamayacağım" demişti.

MUSUL-RAKKA YOLU KRİTİK

IŞİD'in Suriye ve Irak'ta lojistik tedariğini sağladığı en kritik bölge Musul ile Suriye'nin Rakka kentini birbirine bağlayan karayolu. Rakka IŞİD'in Suriye'deki merkezi konumunda. Kuzeydeki Rabia sınır kapısı peşmergenin eline geçtiği için IŞİD Musul ve Rakka arasındaki bu alternatif yolu kullanarak lojistik destek sağlıyor.
Peşmerge birlikleri bu yol üzerindeki Sincar ve Telafer bölgelerini geri almak için mücadele ediyor.
Eğer bu bağlantı yolu kesilirse, bu IŞİD'e önemli bir darbe vurulduğu anlamına gelecek.

Kaynak: Ajanslar