IŞİD 'muhalif' avına çıktı

IŞİD 'muhalif' avına çıktı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, örgüte karşı çıkan Sünni olmayan kişileri belirleyerek cezalandırıyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ele geçirdiği bölgelerden kaçan Iraklılar BBC'ye, örgütün kendisine karşı çıkanlarına Sünni olmayanları belirleyerek 'cezalandırdığını' söyledi.
IŞİD, Iraklı yetkililere ve askerlere, ilan edilen halifeliğe bağlılıklarını bildirmelerini aksi takdirde infazla karşı karşıya kalacaklarını açıklamıştı.
IŞİD'in Musul, Tikrit dahil olmak üzere Irak'ın kuzeybatısındaki bazı kentleri ele geçirmesi üzerine bir milyondan fazla Iraklı yaşadığı yerleri terk etti.
Birleşmiş Milletler ve Iraklı yetkililerin açıklamalarına göre Haziran ayında en az 2461 kişi öldürüldü.
Gün içinde Iraklı askeri yetkililer, Suudi Arabistan sınırında bulunan Irak askerlerinin bulundukları mevzileri terkettikleri yönündeki iddiaları yalanladı.
Türkiye, 10 Haziran'da IŞİD tarafından Musul'da kaçırılan Türk TIR şoförlerinin serbest bırakıldığını duyurdu.
Hindistan, Tikrit'te militanların elinde bulunan 46 Hint hemşirenin güvende olduğunu açıkladı.
HERKES KAÇIYOR
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin kontrolündeki Sincar kentinde bulunan mülteciler BBC muhabiri Quentin Sommerville'e konuştu.
Mülteciler, ayrıldıkları şehir ve köylerin şu an IŞİD tarafından sistemli olarak boşaltılmakta olduğunu söylüyor.
Yaşadıkları yerlerden ayrılanların birçoğu Şiilerden, Hristiyanlardan ve Kürtlerden oluşuyor.
Hasan adlı bir Kürt, Şiilerin mahpuslarla değişimlerinin yapılmadığı durumlarda IŞİD tarafından kafalarının kesileceğini söylüyor.
16 gün boyunca esir tutulan Hasan, ailesinin örgüte 51 bin 500 dolar ödeme yapması üzerine serbest bırakılmış.
Musul'dan kaçan Musul Eyalet Konseyi Başkanı Beşar el-Khiki, cihadcı militanların insanlar hakkında bilgi topladığını ve hükümet veya güvenlik güçleri için çalışanları saptamak için bir veri tabanı oluşturduğunu söylüyor.
El-Khiki, tövbe edip halifeliğe bağlılıklarını bildirmemeleri durumunda bu insanların öldürüleceğini, bu tür kişilerin birçoğunun Musul'da kaybolduğunu belirtiyor.
İnsan hakları örgütleri, IŞİD militanlarının Musul'da mahalle mahalle dolaşarak Sünni olmayanları ve kendilerine karşı gelenleri kasıtlı olarak hedef aldığını bildiriyor.
IŞİD geçen hafta, Suriye ve Irak'ta kontrolü altında olan bölgelerde halifelik ilan etmişti. BBC Türkçe