IŞİD Militanı Türk Çocuk: Geri Dönmediğim İçin Pişmanım

IŞİD Militanı Türk Çocuk: Geri Dönmediğim İçin Pişmanım

IŞİD örgütüne katılmak için gittiği Suriye'de yaralanan 14 yaşındaki Taylan Ö.Y., eğitim için gittiğini söyleyerek, pişman olduğunu anlattı.

Ankara'da oturan 14 yaşındaki Taylan Ö. Y., 45 gün önce evden kaçıp, sınırı geçerek Suriye'de El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarına katıldı. Suriye'de meydana gelen patlamada bacağından yaralanınca Türkiye sınırına bırakılan ve Şanlıurfa'da tedaviye alınan IŞİD militanı 14 yaşındaki Taylan. Ö.Y "İnternette cihat ve IŞİD'e ilişkin yapılan propagandalara kanıp Suriye'ye geçtim. Geri dönmedeğim için pişmanım" dedi. Babası Yaşar Y. ise aileleri çocuklarına sahip çıkmaları konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

5 ARKADAŞIYLA SURİYE'YE GİTTİ, IŞİD TARAFINDAN EĞİTİLDİ

Ankara'da yaşayan Yaşar Y., oğlu Taylan Ö.Y.'nin 45 gün önce internetten tanıştığı IŞİD militanları tarafından Suriye'ye çağrıldığını söyledi. 5 arkadaşıyla birlikte yola çıkan Taylan Ö.Y., 'cihat bölgesi' ilan edilen Suriye'de IŞİD saflarına katılmak üzere 5 arkadaşı ile yola çıktı. Ailesindeki birçok fert gibi sarımsak satmak için işe gideceğini babasına söyleyen ve evden çıkan küçük çocuk ve arkadaşları, karayoluyla sınırdaki Kilis'in Elbeyli ilçesinden kaçakçılara 20'şer lira vererek yasadışı yollarla Suriye'ye geçti. IŞİD'in kontrolündeki bölgede Rakka'ya kadar giden çocuklar, burada evlere yerleştirildi. Taylan'ın beş arkadaşı birkaç gün sonra Türkiye'ye dönerken Taylan ise IŞİD militanlarınca eğitime alındı. Dini eğitimler ve askeri eğitimler de alan Taylan, gündüzleri Kur'an-ı Kerim okurken akşamları ise voleybol oynayarak vakit geçirmeye başladı.

ÇATIŞMADA VURULDU, SINIRA BIRAKILDI

Suriye'nin Rakka kentindeki çatışmada vurulan çocuk, burada kasıklarına isabet eden şarapnel parçasıyla ağır yaralandı. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde sınırda nöbet tutan Türk askerlerine bırakılan Talyan Ö.Y.'nin gerçek ismi gizlenirken, 1998 Suriye doğumlu Mehmet el Ahmed olduğu söylendi. Suriyeli zannedilerek Akçakale Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan çocuk, daha sonra Şanlıurfa'daki M. Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Burada 8 saat süren ameliyata alınan Taylan, kendine geldikten sonra hastanede tanımadığı birinin telefonu ile babasını arayarak, yardım istedi. Polis ve askerlerin sorularını cevaplamayan Taylan Ö.Y., konuşmaması nedeniyle Suriyeli zannedildi.

45 GÜN SONRA OĞLUNA KAVUŞTU

Oğlunun kaybolmasının ardından Yaşar Y. ise, Ankara'daki tüm aramalarına rağmen oğlunun izini bulamadı. 23 Haziran'da ulaştığı hastanenin kayıtlarında oğlunun ismini bulamayınca bütün servisleri dolaşarak Taylan'ı aradı. Yaşar Y., Taylan'ın Suriyeli olduğunu düşündükleri için ifade almak üzere yanlarında Arapça bilen bir tercüman getiren polislerle karşılaşınca durum ortaya çıktı. Polislerin sorusuna, "Oğlumu arıyorum" yanıtı veren babaya polisler Taylan'ı gösterdi. Böylece baba ile oğul 45 günün ardından kavuştu. Korkudan o ana kadar konuşmayan Taylan, babasını görünce konuşmaya başladı.

"ŞİMDİ PİŞMANIM"

Hastanede tedavisi sürdürülen çocuk, ilim öğrenmek amacıyla Suriye'ye gittiğini kaydetti. Orada arkadaşlarının geri döndüğünü fakat kendisinin orada kaldığını anlatan Taylan Ö.Y., ilk etapta pişman olmadığını ama artık pişman olduğunu ifade etti. Taylan Ö.Y., "Youtube'de tevhitle ilgili ders dinliyordum. Cihadın farz kılındığı söylenince evden kaçtım. Suriye'ye kadar kaçtım. Türkiye sınırlarından çıkıp, Suriye'nin Rakka kentine geçtik. Burada 45 gün durdum. Savaş çıktı. Bölgemizde gezerken vuruldum. Bayılacak gibi oldum, tek başınaydım. Normal vatandaşlar aldı, sınıra götürdü. Türk askerine verdiler. Akçakale'den de buraya gönderdiler. Arkadaşlarım da vardı. 3-4 kişi gittik ama geldi onlar, pişman oldular. Ben pişman olmadım kaldım orada. Şimdi ise pişmanım" dedi.

 

BABADAN AİLELERE ÇAĞRI

Oğluna kavuşmanın sevincini yaşayan beş erkek çocuk babası Yaşar Y., oğlunu akşam saatlerinde Ankara'ya götüreceğini söyledi. Oğlunun başına gelenlerin tüm ailelere örnek olmasını isteyen baba Yaşar Yaradılmış şöyle konuştu:

"Bana gelen telefon üzerine Şanlıurfa'ya geldim ve oğlumu hastanede buldum. Çocuğumun Suriye'ye gitmesinin sebebi internet üzerinde yaptığı sohbetlerdir. Oğlum burada beyninin yıkanması ile cihat için evden kaçmış ve sınırı geçerek Suriye'ye gitmiştir. Ben tüm yetkililerden başka ailelerin canının yanmaması için sınır hattında önlemlerini artırmalarını istiyorum. Sınırlarımız kontrol altına alınsın, artık anne ve babalar gözyaşı dökmesin. Bizim yaşadığımız bu olay tüm anne ve babalara ders olsun. Aileler çocuklarına sahip çıksın. Biz laik ve inançlı insanlarız, asla IŞİD kurallarını savunmadık ve o düşünceyle uzaktan yakından alakamız yok. İnsanlar, çocuklarının benzer duruma düşmesini engellemek için internette yaptığı tüm aktiviteleri takip etsin."