IŞİD mahkemede! Nasıl yargılanacak?

IŞİD mahkemede! Nasıl yargılanacak?

IŞİD mensuplarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için Avrupa Birliği’ne başvuruda bulunuldu.

Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, IŞİD mensuplarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanması için Avrupa Birliği’ne başvuruda bulunduklarını belirtti.

Rudaw'ın haberine göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden bir heyet, geçtiğimiz günlerde IŞİD’e karşı savaşa daha fazla destek toplamak için Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’e gitti.

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) toplantılarına katılan heyet, uluslararası toplumun desteğiyle IŞİD mensuplarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını talep etti.

"BELGELER ESKİMEDEN HAREKETE GEÇİLMESİ GEREK"

Rudaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, IŞİD’in Kürdistan’da işlediği çirkin suçların unutulmadan ve belgeler eskimeden harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Felah Mustafa, “Şuana kadar ulaştığımız belgeleri uluslararası mahkemeye sunacağız. Bu konuda uluslararası toplumu daha fazla bilgilendirmek ve yasal süreci başlatmak için çalışıyoruz”dedi.

"IŞİD'E KARŞI OPERASYONLAR YETERLİ DEĞİL"

Rudaw’a konuşan Avrupa Parlamentosu parlamenteri Arnaud Danjean, ABD’nin IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonların yeterli olmadığını ifade ederek, “Ortak güvenlik politikamızın korunması için Kürdistan’a yardım etmemiz gerekiyor” ifaddesini kullandı.

Rudaw’a konuşan bir diğer parlamenter Victor Boştınaru ise, Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede sessiz kaldığını aktaran aktararak, “ Ben ve diğer parlamenterler, Türkiye’nin radikal gruplara karşı neden tavır almadığını ve IŞİD’e karşı kurulan koalisyona neden katılmadığını araştırıyoruz” şeklinde konuştu.

Irak Hükümeti, 17 Temmuz 1998’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından merkezi Lahey olmak üzere kurulan "Sürekli" çalışacak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni imzalamayan ülkelerden biri.