IŞİD Kobani'ye Dayandı... Sadece 5 km Uzaklıkta !

IŞİD Kobani'ye Dayandı... Sadece 5 km Uzaklıkta !

Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi, IŞİD'in güney ve güneydoğu tarafından Kobani'ye yaklaştığını, şu an kentin beş kilometre yakınında olduğunu belirtti.

AFP haber ajansına konuşan Gözlemevi müdürü Rami Abdel Rahman, "Kobani'nin güney ve güneydoğusunda beş kilometre uzaktalar. Bu, IŞİD'in şimdiye kadar ulaştığı en yakın mesafe" dedi. BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, beş kilometre bilgisinin doğru olduğunu söyledi.

 

ŞEHRİN GÜNEY VE DOĞU CEPHESİNDE MESAFE 5 KM

 

Müslim şunları belirtti:

 

"IŞİD güney ve doğu tarafından Kobani'ye beş kilometre yaklaştı. Kobani'nin dört kilometre çaplık çevresinde bizim YPG (Halk Savunma Güçleri) güçleri varlar. YPG ve IŞİD güçleri arasında ise 1 kilometre bulunuyor."

 

KOBANİ'Yİ GRAD FÜZELERİ İLE VURDULAR

 

Abdel Rahman da Kobani'ye bugün yapılan IŞİD bombardımanının bugünkü en şiddetli bombardıman olduğunu söyledi.

 

Enver Müslim ise, IŞİD'in gün içindeki saldırılarında kent merkezine 10'dan fazla hava topunun yanında Grad füzesi de attığını belirtti.

 

Müslim "Düşen toplar sonucu biri yaşlı kadın olmak üzere üç sivil vatandaş hayatını kaybetti. 12 kişi de yaralandı. Yaralılar Mürşitpınar sınır kapısından geçirilerek Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır" dedi.

 

Müslim, gün içinde YPG'nin birçok eylem düzenlediğini söyledi: "Bugün YPG güçleri IŞİD'e karşı eylem yaptı. Birçok IŞİD üyesi öldürüldü."

 

Müslim "Türkiye IŞİD'e neden müdahale etmiyor? IŞİD bizim ortak düşmanımızdır" dedi.

YPG Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada ise dün gece gerçekleşen çatışmalarda birçok IŞİD militanının öldürüldüğü belirtildi.

 

TÜRKİYE TARAFINA HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

 

Gün içinde Suriye sınırında, IŞİD ile YPG arasındaki çatışmaların izlenebildiği Mürşitpınar sınır kapısı yakınlarında, Türkiye topraklarına iki havan mermisi düştü.

 

Muhabirimiz Rengin Arslan, mermilerin sınırdan yarım ila bir kilometre kadar içeride, canlı yayın araçları ile mülteciler için Şah İsmail Parkı'na kurulan çadır kentin ortasına düştüğünü, kimsenin zarar görmediğini söylüyor.

 

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise üç adet havan mermisinin Suruç'a düşmesiyle ateşle mukabelede bulunulduğu belirtildi.

 

Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

 

"Suriye'de devam eden çatışmalardan seken üç adet havan mermisi, Şanlıurfa/Suruç Mürşitpınar bölgesine boş araziye düşmüştür."

 

"Angajman kuralları çerçevesinde misli ile ateşle mukabelede bulunulmuştur. Olayda herhangi bir can kaybı meydana gelmemiştir."

 

SINIRDAN GEÇMEK İSTEYENLERE GAZLI MÜDAHALE

 

Öte yandan sınırda her gün olduğu gibi bir insan zinciri oluşturmak üzere sabahın erken saatlerinden itibaren çoğunlukla da Suruç'dan gelen birkaç yüz kişilik topluluğa polis biber gazıyla müdahalede bulundu.

 

IŞİD'in yaklaşık iki hafta önce Kobani'yi ele geçirmek üzere saldırı başlatması üzerine IŞİD'le Kürt güçler arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

 

Yaklaşık 140 bin kişinin çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye geçtiği belirtiliyor.

Geçenlerden bir bölümü Kobani'ye geri dönmeyi sürdürüyor.