IŞİD karşıtı cephede Çin de yerini alıyor

IŞİD karşıtı cephede Çin de yerini alıyor

Çin'in Bağdat yönetimine ABD öncülüğündeki koalisyona katılmadan IŞİD'e karşı mücadelesine yardım etmeyi teklif ettiği bildirildi

Çin'in Irak'a IŞİD'le mücadele için Irak'a yardım teklif ettiği bildirildi. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin görüşmesinde bu konunun konuşulduğu belirtiliyor.
İki bakan, geçtiğimiz Eylül ayında New York'ta düzenlenen BM toplantısında gerçekleşti. Financila Times'ta yer alan haberde Çinli bakanın Caferi'ye ABD'nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona katılmadan Irak'ta hava saldırısı düzenleyebileceklerini söylediği belirtiliyor.
Caferi Financial Times'a verdiği demeçte Çinli mevkidaşının kendisine politikalarının uluslararası koalisyonda yer almalarına müsaade etmediğini fakat Irak'a bu konuda yardım etmek istediklerini söylediğini kaydetti.
Haberde Çin Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığı ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Irak askerlerini eğitmeyi ve silahlı örgütlerle ortak mücadeleyi teklif ettiklerini doğruladı. Lei, Irak'a hava desteği ve füze temini ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Hong Lei, Çin'in Irak'la petrolle ilgili çok sayıda anlaşması olduğunu ve petrol bölgelerinin IŞİD'in eline geçmesi halinde kayıpları olacağını belirterek bu sebeple Irak yönetimi ile işbirliğinin doğal olduğunu savundu. Hong Lei, Çin şirketinin Suriye'de birçok petrol noktasını terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.
Caferi, demecinde Iraklıların yabancı askerleri istememesi dolayısıyla Bağdat yönetiminin de bu konuya sıcak bakmadığını söyledi.