IŞİD Irak'ta aşiretlerle barış görüşmesi yapıyor

IŞİD Irak'ta aşiretlerle barış görüşmesi yapıyor

Irak'ın kuzeyindeki Selahaddin vilayetine bağlı Daluiya ilçesinde Cubur aşireti ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü öncülüğündeki silahlı gruplar arasında dün sabah saatlerinde çıkan çatışmaları durdurmak için barış görüşmeleri yapıldığı bildirildi.

Gazvan el-Cuburi, "IŞİD ile aşiretler ve bölge polisi, aralarında devam eden çatışmaları durdurmak üzere barış görüşmeleri yapıyor" dedi.

Cuburi, bugün IŞİD'e bağlı güçlerin Daluiya'nın yarısından çoğunu ele geçirdiğini ancak kalan bölgelerde silahlı aşiret mensuplarının direnişi karşısında durmak zorunda kaldıklarını belirtmişti.

Bu arada, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Selahaddin vilayetine bağlı en büyük kent olan Samarra civarında henüz herhangi bir çatışma yaşanmazken, kentin doğusunda ufak çaplı çatışmalar meydana geldi ancak can kaybı yaşanmadı.

"IŞİD'in 5 militanı öldürüldü"

Öte yandan, Diyala Vilayet Meclisi Başkanı Musenna et-Temimi, IŞİD'in Mansuriye kasabasında bulunan Irak ordusuna bağlı 20. Tümen'in karargahını ele geçirdiğine dair iddiaları yalanladı.

Güvenlik güçleri ve aşiret mesuplarının IŞİD ile şiddetli çatışmalara girdiğini dile getiren Temimi, "IŞİD'e karşı ilerleme kaydedilerek 5 militan öldürüldü ve Haruniye bölgesinde kontrol sağlandı" diye konuştu.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.