IŞİD Irak'da Saldırılarını Arttırdı

IŞİD Irak'da Saldırılarını Arttırdı

IŞİD, dün gece Erbil'e 40 kilometre uzakta bulunan Mahmur ilçesine saldırı düzenledi. Musul'da ise Irak ordusundan 5 subay kurşuna dizilerek öldürüldü.

IŞİD geçtiğimiz yaz aylarında da saldırdıkları ve kısa bir süre ele geçirdikleri Irak’ın Mahmur kasabasına yönelik dün gece yeni bir saldırı girişiminde bulundu. Türkiye ’den giden Kürt mültecilerin de yaşadığı BM kampının bulunduğu, Erbil kentine 40 kilometre uzaklıktaki Mahmur’a etraftaki dağlardan saldırıya saldırıya geçen IŞİD ile yoğun çatışmalar yaşandı. 


Erbil yönetimine yakınlığıyla bilinen Rûdaw haber sitesine konuşan Peşmerge komutanı Albay Nazım Herki, örgüt mensuplarının dün gece saat 01.40 sıralarında Karaçuh, Graw ve Dubz dağlarından saldırıya geçtiğini ve çıkan çatışmaların sabah 04.00’e kadar devam ettiğini belirterek, saldırının Kürt güçlerince püskürtüldüğünü söyledi.

Herki, "Sisli ve dumanlı havayı fırsat bilerek saldırdılar” dedi. Örgüt, önceki gece de Mahmur’un Carulla köyünde bulunan peşmerge karargahlarına saldırmıştı.

PEŞMERGE DAHA ÇOK AĞIR SİLAH İSTİYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, son dönemlerde yapılan askeri yardımların iyi, ancak gönderilen silahların yetersiz olduğunu söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı’nın Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Tom Malinowski ile IKBY hükümet yetkililerinin katılımıyla bir otelde düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Kadir, "Peşmerge güçlerine gönderilen askeri malzemeler ve silahlar iyi ancak yetersiz. Yapılan yardımlar şüphesiz ki iyi. Fakat çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Özellikle de ağır silahlar lazım" dedi. 

Komşu ülkelerden Türkiye ve İran'ın IŞİD'e karşı mücadele kapsamında yaptıkları askeri yardımlarla ilgili olarak da "Komşularımız Türkiye ve İran da siyasetleri ve programları çerçevesinde yardım etmiştir" ifadelerini kullandı. 

ABD, AB ve IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan ülkelerle askeri ilişkileri çok iyi olduğuna dikkati çeken Kadir "Bu devletlerle uyum içinde çalışıyoruz. Özellikle Münih'teki "Dünya Güvenlik Zirvesi'ne" katılışımız, ilişkilerimizin çok iyi bir düzeyde olduğunun göstergesidir. Ziyaretimizde AB ülkeleri, özellikle de Almanya ile çok iyi görüşmelerimiz oldu. Şu an IŞİD'e karşı etkili ve iyi bir ittifak var" şeklinde konuştu.

MUSUL'DA 5 SUBAY KURŞUNA DİZİLDİ

Irak'ın Musul kentinde ise IŞİD, orduda görevli 5 subayı öldürdü. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, IŞİD, Musul'un güneybatısında yer alan el-Gazlani askeri bölgesinde 5 subayı kurşuna dizerek öldürdü. 

Söz konusu kişilerin neden öldürüldüğüne ilişkin bilgi verilmezken örgüt, Ninova vilayetinin merkezi Musul'da, ordu ve emniyet mensuplarına yönelik infazlar gerçekleştiriyor.

AŞİRETLERİN SALDIRISINDA 25 IŞİD'Lİ ÖLDÜ

Öte yandan Bağdadi Nahiyesi Meclis Başkanı Malullah el-Ubeydi, silahlı aşiret milislerinden oluşan 300 kişilik grubun, uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarının desteğiyle Enbar'da operasyon düzenlediğini belirtti. 

IŞİD militanlarının bulunduğu Enbar vilayetine bağlı Hadise ilçesinin güneyindeki el-Medhem, el-Gabat, es-Sahal ve el-Mahazin köylerine yönelik operasyonda 25 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü ve 5'inin yakalandığını belirten Ubeydi, "Aşiret üyeleri, köyleri IŞİD'den kurtarmak için çatışmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 5 kişi yaralandı" dedi.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından çeşitli kentlerdeki çatışmalar sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de savaş uçaklarıyla Irak ordusu ve Peşmergeye destek veriyor.

KOBANİ'NİN GÜNEYİ İLE BATISI HALA ÖRGÜTÜN ELİNDE

Suriye'nin Halep iline bağlı Kobani ilçesindeki Peşmerge güçleri komutanlarından Rızgar Behram, IŞİD'in Kobani'de yenildiğini belirterek şehrin doğusundaki köylerin tamamının alındığını söyledi. 

Behram "Teröristler, uğradıkları büyük hezimetten sonra köylerde direniş sergilemeden kaçıyorlar. Direndikleri bazı köyler de var. Ancak yoğun saldırılarımız karşısında tutunamıyorlar" dedi.

IŞİD saldırısı sonucu Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine sığınan Kobanililerin dönüşleriyle ilgili hazırlıklar yapıldığını dile getiren Behram, "IŞİD, Kobani'de yenildi. Şehrin doğusundaki köylerin tamamı kurtarıldı. Kobani'nin batısından Fırat Nehri'ne kadar 7, güneyinde ise 25 kilometrelik kısım İŞİD elinde. YPG ve YPJ ile kısa bir gelecekte bütün Kürt bölgelerini teröristlerin elinden kurtarmak için plan yapıyoruz. Kalan yerleri de kurtardıktan sonra yurtlarını terk eden halkın evlerine dönmesi için güvenlikli bir ortam oluşturmaya çalışacağız" konuştu

Behram, IŞİD'in militan ve ağır silahlarını Irak sınırına yönlendirdiği yönündeki iddialara ilişkin olarak da "Militanlar, hala burada duruyor ve bazı bölgelerde direniyor. Ağır silahlarıyla da bize karşı savaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAN BARZANİ'YE DESTEK

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Peşmerge güçleri ile Kürt gruplarına hava operasyonları ve askeri yardımlarla destek olmaya devam edeceklerini söylediği bildirildi.

IKBY Başkanlığı resmi sitesindeki açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Mesut Barzani'nin dün Paris'te yaptıkları görüşmenin ayrıntılarına yer verildi. 

Açıklamaya göre, Hollande görüşmede, Peşmerge güçlerinin Kürdistan bölgesinde ve Kürt grupların Kobani'de elde ettiği zaferlerden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fransa'nın IŞİD'e karşı mücadelede oynadığı role değinen Hollande, "Fransa Peşmerge güçleri ile Kürt gruplarına hava operasyonları ve askeri yardımlarla destek olmaya devam edecek. Kürdistan bölgesine daha fazla yardımcı olmak için de AB ülkeleri ile uyum içinde çalışacağız. Peşmerge güçlerinin askeri ve silah ihtiyacını karşılamak için AB devletleriyle elimizden gelen her türlü çabayı ortaya koyacağız" dedi. 

Hollande ayrıca Musul'un kurtarılmasının da büyük önem taşıdığını ve "teröristlerin hiçbir yerde barınmaması" gerektiğinin altını çizdi.

DÜNYABÜLTENİ