IŞİD IRAK VE SURİYE CEPHESİNİ BİRLEŞTİRDİ

IŞİD IRAK VE SURİYE CEPHESİNİ BİRLEŞTİRDİ

Irak-Şam İslam Devleti örgütü militanları Musul'u alarak mali, askeri ve insani güçlerini neredeyse üçe katladı. Kaçan askerlerden geriye kalan ağır silahlara el koyan IŞİD militanları, bankalara girerek 425 milyon doları gaspetti. Ayrıca hapishanelerden

büyük çoğuğunun örgütün saflarına katıldığı ve 5 bin silahlı gücü bulunan IŞİD'in bu yolla militan sayısını neredeyse iki katına çıkardığı kaydediliyor.

 

BANKALARA ANİ BASKIN

 

Ele geçirilen ekipman arasında ABD tarafından sağlanmış helikopterlerle zırhlı araçlar da bulunuyor. Bazı bankaların IŞİD'in eline geçtiği haberlerinin sorulması üzerine Musul Valisi Esil Nuceyfi, 'Şirketlerin büyük zararları oldu. Fakat bununla Merkez Bankası ilgilenecek.

 

Bu bizim dışımızda olan bir şey. Bazı bankalar teröristlerin eline geçti. Oradan alınan malların hacmini Merkez Bankası'na sormak gerekiyor' dedi. IŞİD'in Musul bankalarından 500 milyar dinar (yaklaşık 425 milyon dolar) alığı söyleniyor.

 

İKİ CEPHE BİRLEŞTİ

 

IŞİD'in ele geçirdiği silahları sınırdan geçirerek Suriye'ye götürmeleri dikkkat çekti. Hatta Suriye'deki IŞİD komutanlarından Ömer Şişani, Musul kentinde ele geçirilen ve Suriye'nin Deyrez-Zor kentine getirilen zırhlı araç, ağır silah lave diğer askeri araçlarla teçhizatları kontrol ederken objektiflere poz verdi.

 

Maliki'nin eski danışmanı Ibrahim Sumeyde 'Musul'un düşmesi IŞİD'ın Irak ve Suriye cephesini birleştirdiği anlamına gelir' dedi.

 

IŞİD'e darbe

 

Irak'ın Musul kentinde kontrolü ele geçiren IŞİD militanlarıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin peşmerge güçleri arasında Musul sınırındaki Sipilka'da çıkan çatışmada 7 IŞİD üyesi öldürüldü.

 

Silahlar Suriye'de

 

Irak'ta kaosa yol açan Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'da ele geçirdiği Irak ordusuna ait ağır silahları vakit kaybetmeden Suriye'deki bölgelere taşıdığı ortaya çıktı. Nitekim Suriye'deki IŞİD komutanlarından Ömer Şişani, dört gün süren çatışmalardan sonra Musul kentinde ele geçirilen ve Suriye'nin Deyrez-Zor kentine getirilen zırhlılar, ağır silah askeri araç ve teçhizatları kontrol ederken görüntülendi. IŞİD'in Musul'daki çatışmalar sırasında Irak ordusundan geriye kalan füzeleri de Suriye'ye götürdüğü öğrenildi. IŞİD'in bu silahları Deyrez Zor'u almaya çalışan Nusra Cephesi'ne karşı kullanacağı kaydediliyor. 2011'de Irak'tan ayrılan ABD, Irak güvenlik güçlerinin eğitimi ve donanımı için son üç yılda 14 milyar dolardan fazla silahı bu ülkeye sattı.

 

IŞİD'in Suriyeli komutanlarından Ömer Şişani, Musul'dan Deyrez Zor'a getirilen Irak ordusuna ait zırhlı bir aracı incelerken görülüyor.

 

IŞİD'in Irak'ı üçe bölme senaryosu

 

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Felluce ve Ramadi'den sonra Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u da ele geçirdi. Tikrit'i alan IŞİD örgütü, Kerkük'e doğru ilerliyor.