IŞİD ilerliyor Bağdat'a ne kadar kaldı SON DURUM

IŞİD ilerliyor Bağdat'a ne kadar kaldı SON DURUM

IŞİD Dünya'yı şoke ederek Bağdat'a ilerlemesini sürdürüyor. Artık Irak'ın kalbi olan başkentte IŞİD'in ayak sesleri duyuluyor. İşte son durum;

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Bağdat'a doğru adım adım ilerliyor. Irak'ın kalbi olan Bağdat'a varmalarına artık 60 kilometre kaldı. Militanlar Bağdat'ın burnunun dibindeki Bakuba kentinin bazı bölgelerini ele geçirdi.

IŞİD Bağdat'a 60 kilometre mesafede bulunan Bakuba'da bazı noktaları ele geçirdiğini açıkladı. AFP'ye göre, Irak ordusu örgütün şehir merkezine son saldırısını püskürtmeyi başardı. Kentin dış mahallelerinde çatışmalar sürüyor.

BBC'nin Bağdat'tan bildiren muhabiri Richard Galpin, militanların Bakuba'nın kontrolünü ele geçirmesinin örgüt için büyük bir başarı sayılabileceğini ve Bağdat'a açılan karayollarında da hakimiyetlerini güçlendirebileceklerini söylüyor.

IRAK TELEVİZYONUNDA SON DAKİKA

Irak Devlet Televizyonu Irakiye ise son dakika haberinde Dicle Operasyonlar Komutanı Orgeneral Abdulemir El Zeydi'nin Bakuba'da son 24 saatteki çatışmalarda 315 IŞİDmilitanını öldürüldüğünü açıkladığını duyurdu.

Haberde, Orgeneral Abdulemir El Zeydi'nin Irak'ın Diyale Vilayetine bağlı Bakuba'da El Masrak, El Gatun ve El Muallimi semtlerinde IŞİD tarafından saldırılar düzenlendiğini, bu saldırıları Irak askerlerinin püskürttüğünü; çatışmada 315 IŞİD militanının öldürüldü açıklamasına yer verildi.

SADECE 60 KİLOMETRE KALDI

TÜRK KONSOLOSLUK REHİNELERİNE NE OLDU?

Türkiye Musul Başkonsolosu da dahil 49 kişinin akibeti hakkında bilgi almayı beklerken RTÜK'ten yayın yasağı geldi. Yayın yasağı yazılı, görsel ve internet sitelerini kapsıyor. 

ERDOĞAN BUNLARI DEYİNCE...

Başbakan Erdoğan dün bu konuda sinyali vermiş ve şunları söylemişti;

-“Yaklaşık 100 kadar vatandaşımız IŞİD unsurlarının elinde. Biz bunları sağ salim kurtarmanın gayreti içerisindeyken, siz tahrik etmek suretiyle ne elde etmeye çalışıyorsunuz? Lütfen, yazılı ve görsel medyadan bir şey rica ediyorum: Şu süreci tahrik ederek değil, lütfen, yazmadan, çizmeden, fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz. Zira bu tahrikler lehe değil aleyhte gelişmelere neden oluyor.”

Irak için Bağdat ülkenin kalbi niteliğinde. IŞİD'in son kale olarak Bağdat'ı da ele geçirmesi durumunda ülkedeki dengeler tamamen altüst olmuş olacak. Şu anda Bağdat'a varmasına sadece 60 kilometre kalmış durumda. 

ABD ASKER KONUŞLANDIRDI

Helikopter düşürüldü

IŞİD'in ayak sesleri Bağdat dışında duyulmaya başlarken Türkiye ve ABD, başkentteki elçiliklerinde alarm durumuna geçti. Türkiye Musul'daki vahim tablo ile karşılaşmamak için özel güvenlik timlerinin sayısını artırdı. 

ABD de, Bağdat Büyükelçiliği ve ülkedeki ABD vatandaşlarının güvenliği için Irak'a 275 askeripersonel konuşlandırdı.

TÜRKMEN KENTİNDE SON DURUM NE?

Türkmen nüfusun çoğunlukta olduğu ve Pazartesi günü IŞİD'in eline geçen Telafer'in kontrolünün yeniden merkezi hükümete bağlanması için ordunun takviye birlikler gönderdiği bildiriliyor. Irak hava kuvvetlerinin de bölgeye hava saldırısı düzenlediği belirtiliyor.

IŞİD HELİKOPTER DÜŞÜRDÜ

Bağdat'ın batısındaki Anbar bölgesindeki Felluce'de, IŞİD militanları Irak hava kuvvetlerine ait bir helikopteri düşürdü. Militanlar çatışmalar sırasında birkaç tankı da tahrip ettiklerini ve orduya bağlı birliklerin Ramadi yakınlarındaki üslerini de terk ettiklerin söylüyor.

İRAN SEÇKİN BİRLİKLERİ İLE DESTEK VERİYOR

İran Devrim Muhafızlarına bağlı seçkin birliklerin komutanı Kasım Süleymani'nin, başkent Bağdat'ta üst düzey askerler ve Şii milis gruplara işbirliği yapmaları konusunda yardım ettiği bildiriliyor.

İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmek üzere Viyana'da bir araya gelen ABDli ve İranlı yetkililer, kısa bir Irak değerlendirmesi yaptı fakat Amerikalı yetkililer iki ülke arasında askeri bir işbirliği olacağına dair haberleri yalanladı.

ABD NE YAPIYOR?

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'ye verdiği bilgi mektubunda, ABD vatandaşlarının ve ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin korunması için Irak'a 275 askeri personel gönderildiğini ve güvenlik sağlanana kadar personelin ülkede kalabileceğini belirtti.

ABD donanmasına ait uçak gemisi USS George HW Bush, iki savaş gemisi eşliğinde Körfez'e konuşlandı. 

Birleşmiş Milletler, IŞİD militanlarının geçen hafta başından bu yana yüzlerce yargısız infaz gerçekleştirdiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu yetkilisi Navi Pillay, bu eylemlerin "neredeyse kesin bir şekilde savaş suçu olduğunu" söyledi. IŞİD, Pazar günü, sivil giyimli Irak askeri olduğu belirtilen çok sayıda kişinin infaz öncesi ve sonrası fotoğraflarını yayımlamıştı.

KÜRTLER'DE DURUM NE? 

BBC'ye konuşan Neçirvan Barzani, ülkenin IŞİD militanlarının geçen hafta kuzey kenti Musul, Tikrit ve Telafer'i ele geçirmeden önceki durumuna dönmesinin çok güç olduğunu belirtti.

Barzani siyasi çözüm isteyip şunları söyledi;

"Askeri bir çözüm olamaz. Siyasi bir çözüme, siyasi bir sürece ihtiyaçları var. Bunu yapmanın en iyi yolu da Sünni aşiretleri veya Sünni toplulukları sürece dâhil etmektir çünkü şimdi ihmal edildikleri hissine kapılıyorlar. Tabi ki IŞİD'in duruma müdahil olduğu gerçeğini yadsıyamayız ama mesele yalnızca IŞİD meselesi değil. Bu, Bağdat'ın Sünni bölgelere yönelik yanlış politikalarının sonucu."

SÜNNİ BİR BÖLGE OLSUN

Barzani şöyle devam etti:

"Bunun kararı Sünni bölgelere bırakmalıyız fakat onlar için de en iyi modelin bu olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bir karar vermeleri gerekiyor: Tam olarak ne istiyorlar? Bizim görüşümüze göre, Musul'da olanlardan sonra en iyi yol, bizim Kürdistan'da sahip olduğumuz gibi Sünni bir bölge olması."