'IŞİD ile Türk askeri görüştü mü?'

'IŞİD ile Türk askeri görüştü mü?'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken IŞİD'lilerle Türk askerine ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili bir soru önergesi hazırladı. Baluken önergenin Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergede 27 Ekim Pazartesi günü Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) yer alan görüntülerle ilgili soruları gündeme getirdi. Baluken, sözkonusu görüntülerde Türk Silahlı Kuvvetleri askerleri ile IŞİD üyelerinin görüştüğünün ve vedalaşarak ayrıldıklarının görüldüğünü iddia etti. 
Soru önergesinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını isteyen Baluken bu görüntülerin "TSK-IŞİD ilişkisini açığa çıkardığını" savundu:
"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve şahsınız başta olmak üzere IŞİD adlı çeteyi terör örgütü olarak adlandırmanıza ve ilişkinizin olmadığını defalarca ifade etmenize rağmen 27.10.2014 tarihinde Dicle Haber Ajansı (DİHA)’da yer alan görüntüler Türkiye-IŞİD ilişkisini bir kez daha açığa çıkarmıştır. Haberin içeriğinde Zorava tepesi mevkiisinde IŞİD çetesi üyeleri Kobane’lilerin eşyalarını yakıyor, talan ve yağma gerçekleştiriyor. Daha sonra sınırın sıfır noktasına gelen çete üyeleri ile iki zırhlı araçtan inen TSK mensubu yedi asker görüşme yapıyor. Yarım saatlik bir görüşmeden sonra da çete üyeleri ile askerler vedalaşıp ayrılıyorlar."
'Yasal işlem başlatılacak mı?'
Baluken Davutoğlu'ndan "IŞİD çetesi üyeleri ile görüşen askerler kimlerdir? Görüşme talimatı kim tarafından verilmiş ve bağlantı nasıl kurulmuştur? Ellerinde silahları olan IŞİD çete üyeleri ile görüşme yapılmasının hukuki dayanağı var mıdır? Yoksa söz konusu görüşmeyi yapan askerler ve görüşme talimatını verenler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?" sorularını yanıtlamasını istedi. 
Baluken, Türk askerleri ve IŞİD arasında geçtiği iddia edilen görüşmede Kobani'ye yönelik saldırıların koordine edildiği ve bilgi alışverişi yapıldığına dair kuşkular olduğunu öne sürdü. HDP Grup Başkanvekili "Bu konuda merkezi bir  talimat var mıdır? Söz konusu görüşmeyi yapan askerler herhangi bir soruşturmaya tabi tutulmuş mudur?" diye sordu.
İnsani koridor açılması
İdris Baluken hükümetin Rojava halkına destek bir yana insani ve askeri yardım koridoru açılmasında bile büyük sorunlar çıkardığını savundu, "Bu durumun orta ve uzun vadede, iç ve dış politikada Türkiye için ortaya çıkarabileceği sorunların farkında mısınız?" sorusunun yanıtlanmasını istedi. 
Kobani'ye destek eylemlerinde çıkan olayları hatırlatan Baluken, "sınırın sıfır noktasında güvenlik güçleri ile IŞİD çete mensupları arasında toplantı görüntüsü veren görüşmeler yapıldığı ortaya çıkmıştır. Bu durumda bakış açınıza göre, sınır güvenliği açısından Kobane’deki direnişe destek vermek isteyen Türkiye’nin kendi vatandaşları, IŞİD çete mensuplarına göre daha fazla mı tehlikelidir?" diye sordu.
'Görüşmeler hangi sıklıkta yapılıyor?'
Baluken'in yanıtlanmasını istediği bir diğer soru da IŞİD ile TSK'nın düzenli görüşüp görüşmediğiyle ilgili oldu:
"Askerler ile IŞİD çete mensupları arasındaki görüşmeye dair ortaya çıkan görüntülere istinaden söz konusu görüşmeler hangi sıklıkta yapılmaktadır? Görüşmelerin periyodlarına dair elinizde bilgi var mıdır? Bu hususta, bütün dünya kamuoyunun terör örgütü saydığı IŞİD çete yapılanması ile ilişkiden dolayı Türkiye’yi Uluslararası Savaş Mahkemesi’nde yargılanabilecek bir noktaya getiren durumla ilgili bugüne kadar yapılmış idari, mülki ve adli bir soruşturma var mıdır? Soruşturmalar kapsamında açığa alınmış askeri, mülki ya da idari personel var mıdır?"
Kaynak: Al Jazeera