IŞİD Aşiretleri İkiye Böldü

IŞİD Aşiretleri İkiye Böldü

Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele eden aşiretlerin bazı üyeleri IŞİD'e katılınca çatışmalarda karşı karşıya gelmekten endişe ediyorlar

Irak'ta uzun süre IŞİD’e karşı mücadele eden El-Lehib aşiretinden bir grubun bu örgüte katılması kabile içerisinde huzursuzluğa yol açtı.
Geçen yazdan beri Kuzey Irak'ta IŞİD ile mücadele eden Sünni El-Lehib aşiretinden bir grup, geçtiğimiz günlerde IŞİD'e katıldı. Aşiret lideri Nazhan Sakbar, örgüte katılanların yanlış yaptığını söyledi.
Aşiret lideri Nazhan Sakhar “IŞİD geldiğinde mutluyduk. İlk zamanlar hükümet kurmak için Bağdat'a gideceklerini düşünüp mutlu olmuştuk ancak daha sonra El-Kaide gibi kendi insanlarını öldürmeye başladılar” dedi.
Kuzey Irak'tan birçok Sünninin IŞİD'den kaçıp geldiğini belirten Sakhar, kendilerinin ve bir çok kabilenin peşmergelerden 150 bin dolarlık silah ve mühimmat aldıklarını Bağdat’tan ise gruptaki savaşçı başına bir defaya mahsus 600 dolar aldıklarını kaydetti. Aşiret lideri kendilerini savunmak için daha fazla silaha ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Sakhar, IŞİD'in kadınları ve çocukları öldürdüğünü öne sürdü ve kendilerini savunmak zorunda olduğunu söyledi.
Aşiret lideri IŞİD ile yaptıkları mücadelede birçok insanın kabilelerine destek verdiğini, IŞİD'e katılan grupların yanlış yolu seçtiklerini sözlerine ekledi.
Sakhar, şu an 300 civarında bir gruba liderlik ediyor. Grubu, Irak askeri ve Kürt güçleri ile işbirliği halinde IŞİD'le mücadeleye devam ediyor.
Irak'ta birçok aşirette bu duruma rastlamak mümkün. Kabileler çatışmalarda kendi üyeleri ile karşı karşıya gelmekten endişe ediyor.